[T&H LAB] Terugblik: Koud douchen voor één maand? Mijn bevindingen!

koud-douchen-experimens-experiment-geschikt-landmacht

December 2013 had ik een uitdaging. Een maand lang niet warm douchen. Is het gelukt? Ja! Het belangrijkste dat ik heb geleerd? 1) Als mens ben je een gewoontedier. 2) Een ijsbad is de ‘next level’ voor een gevorderde ‘koud doucher’.

Een beter humeur door koud douchen?

Mijn verwachtingen aan het begin van dit experiment is dat koud douchen goed zou kunnen zijn voor mijn humeur. Mijn tweede verwachting was dat koud douchen mijn slaap negatief zou kunnen beïnvloeden. De eerste hypothese heb ik niet volledig kunnen testen. Via de app Moodpanda hield ik mijn humeur bij. Deze was niet significant hoger of lager ten opzichte van eerdere maanden.

Vóór een koude douche was mijn humeur overigens een stuk lager: “Aargh, waarom doe ik mezelf dit aan?” mompelde ik soms. Na een koude douche voelde ik me overigens weer fris, energiek en vrolijk.

Slechter slapen door koud douchen?

Slaap je slechter of beter door elke dag koud te douchen? Mijn slaap meten doe ik met de app Sleep as Android Het percentage ‘diepe slaap’ lag in de maand december hoger dan in de maanden daarvoor. Een goed teken. Ook sliep ik sneller in dan eerder. Maar of één variabele veranderen (koud douchen in plaats van warm douchen) zo’n groot verschil maakt? Daarvoor is een persoonlijk experiment van zichzelf nog te onbetrouwbaar.

Zelfonthouding en quantified self

In december nam ik ook deel aan een paneldiscussie in De Rode Hoed onder leiding van Arie Boomsma. Het thema was zelfonthouding. Hij en het publiek waren geïnteresseerd in mijn maandelijkse experimenten. “Verander je je gedrag aan de hand van de uitkomst van die experimenten” vroeg hij me. “Niet direct” antwoordde ik. “Ik ben me wel meer bewust van mijn eigen gedrag.” Ik weet dat ik zonder alcohol en koffie beter slaap. Door mijn persoonlijke experiment weet ik dat. Nu kies er wel bewust voor om wel koffie of alcohol te nemen. Quantified self als manier om bewuster te leven. Of klinkt dat te zweverig?

Koud douchen experiment in de praktijk

Wat houd ik nu over aan een maand koud douchen? Ten eerste een mooie ervaring. Ten tweede bleken veel meer mensen koud te douchen. “Eerst warm douchen en dan zachtjes naar koud” is een goede routine om scherp aan je dag te beginnen. Ten derde heb ik van alles gelezen over de veronderstelde voordelen van koud douchen. Kun je afvallen door koud douchen?

koud douchen

Om de rest van mijn leven koud te douchen vind ik wat overdreven. Wel ben ik ervan overtuigd dat koud douchen goed voor je is. Ik wil daarom de komenden maanden vaker koud douchen. Ik weet van mezelf dat ik behoefte heb aan strakke kaders. Daarom voor de komende weken; alleen warm douchen in het weekend. Het weekend? Dat begint bij mij op zaterdagochtend.

De eerste warme douche

Oh ja, mijn eerste warme douche? Dat was eigenlijk geen douche. Een bubbelbad na een dag skiën in Oostenrijk. Best fijn.

[bron featured image]

Peter Joosten (29) blogt over 'quantified self voor kenniswerkers' op zijn blog projectleven.nl. Hij is een groot fan van gadgets zoals de Fitbit, de Nike Fuelband en tools zoals Strava, Google Fusion Tables en Google spreadsheets. Hij doet regelmatig persoonlijke experimenten om zichzelf uit de comfort zone te halen.