[T&H LAB] Dag 8: Elke dag koud douchen is goed voor je!

koud-douchen-peter-joosten-project-leven

Elke dag koud douchen. Deze maand ben ik gestart met een experiment om de hele maand niet warm te douchen of een warm bad te nemen. Elke dag koud douchen is mijn 30 dagen uitdaging in de maand december. Nu ben ik een week onderweg. Wat zijn mijn eerste bevindingen?

Koud douchen betekent korter douchen

Dertig november was de allerlaatste dag dat ik nog warm mocht douchen. Heerlijk vond ik het. Ik douchte net zo lang tot mijn vingertoppen een beetje rimpelig werken. Hetzelfde effect als je lang in bad zit. Daarna was het voorbij. Vanaf 1 december een maand lang niet meer warm douchen!

Wat viel me op? Ten eerste ben ik een gewoontedier. Normaal gesproken zet ik de douche aan en wacht ik even tot het water warm is. Na vijf keer koud douchen, betrap ik mezelf er nog steeds op. Het is natuurlijk niet nodig om te wachten. Warmer wordt de douche niet. Maar toch zet ik de douche aan op de allerkoudste stand en blijf vervolgens even wachten. Compleet op de auto-piloot!

Het tweede wat ik merkte was dat ik korter ga douchen. Bij warm douchen blijf ik vaak nog wat langer onder de douche staan om te genieten van het warme water. Koud douchen betekent voor mij echt noodzakelijk douchen. Alles afspoelen, haren wassen, inzepen, afspoelen, nog een minuut onder de douche en klaar! Ik heb het niet gemeten maar het scheelt echt minuten. Goed voor de portemonnee en het milieu, denk ik maar.

Reacties op experiment koud douchen

“Koud douchen in december? Je bent gek!” tot “Koud douchen schijnt heel goed voor je zijn”. Verschillende reacties kreeg ik van collega’s, vrienden en familie op mijn experiment. Koud douchen schijnt overigens echt goed voor je te zijn. Lees meer over de voordelen van elke dag koud douchen.

Veel meer mensen dan ik dacht, douchen in de zomer koud. Tenminste, dat vertelden ze me. Een andere opmerking: “Als je met koud water je haar wast, dan wordt je haar veel voller en mooier”. Of dat zo is? Dat kan ik zelf (nog) niet beoordelen.

Heerlijk gevoel na het douchen

In mijn eerste week van het experiment was het op bepaalde momenten best lastig. Wat als je een half uur buiten hebt hardgelopen terwijl het 3 graden is? Mijn handen waren zo verkleumd dat ik de sleutel haast niet meer in je sleutelgat kon steken. Of die keer dat ik tot laat moest werken en om 0.15 thuis kwam. “Een warme douche zou best fijn zijn” dacht ik toen. Overigens viel ik die avond, na een ijskoude douche, heerlijk in slaap. Mijn tussentijdse conclusie is dan ook dat koud douchen vooral na afloop erg lekker is.

Binnenkort meer!

[bron featured image]

Peter Joosten (29) blogt over 'quantified self voor kenniswerkers' op zijn blog projectleven.nl. Hij is een groot fan van gadgets zoals de Fitbit, de Nike Fuelband en tools zoals Strava, Google Fusion Tables en Google spreadsheets. Hij doet regelmatig persoonlijke experimenten om zichzelf uit de comfort zone te halen.

2 Comments