Getest: De Kapture polsband die voortdurend meeluistert en waarmee je de laatste 60 seconden van je leven terug kunt spoelen

kapture-review-audio-armband

De schattige eerste keer dat je baby papa of mama zegt, een hilarische verspreking van een vriend of een serieuze verbale bedreiging uit het niets. Allemaal momenten die je het liefst vastlegt, maar de kans is klein dat je op zulke momenten je videocamera of audiorecorder aan hebt staan of op tijd je smartphone erbij kunt pakken. Kapture beweert deze momenten achteraf op te kunnen slaan met hun nieuwe wearable die voortdurend meeluistert. Ik mocht de Kapture uitproberen.

Eerste indruk

We schreven er al eerder over, maar nu het product er ook echt was werd ons gevraagd of wij het op de redactie niet even wilden uit proberen. De Kapture is verkrijgbaar in allerlei kleurcombinaties. Wij ontvingen na zo’n 14 dagen onze Kapture met een witte band en een witte grill. Maar niet voordat we ruim dertig euro aan import- en administratiekosten hadden betaald aan de postbode. Waar je ook rekening mee moet houden bij het bestellen van de Kapture is dat de levertijd met 5 tot 30 werkdagen verlengd kan worden doordat je pakketje die tijd nodig heeft om langs de Nederlandse douane te komen. Een proces wat in andere landen binnen 1 of 2 werkdagen geregeld is. Een verbeterpuntje voor Post NL dus.

Terug naar de Kapture. De Kapture wordt geleverd in een strak gedesignde verpakking waar alles in zit: de armband met de microfoon, USB oplader en handleidingen.

verpakking-kapture-package

De verpakking ziet er strak uit en er zit een begeleidende brief bij

Voordat je kunt beginnen, wordt er aangeraden om eerst de batterij volledig op te laden. Dit duurt minimaal 30 minuten en is voltooid als het rode LED-lampje stopt met knipperen. In de tussentijd heb je de tijd om de app te installeren op je Android of iOS toestel en de verschillende handleidingen door te lezen. Dat laatste is wel aan te raden, omdat je er anders niets van snapt.

kapture-opladen

De Kapture is op te laden via USB en het opladen neemt zo’n 30 minuten in beslag

 

Hoe werkt het?

De Kapture is een armband die in combinatie met een app op je smartphone ervoor zorgt dat je 60 seconden audio van de belangrijke momenten in je leven kunt opslaan. Dit kan doordat de microfoon in de Kapture voortdurend de laatste 60 seconden opneemt. Het wordt pas opgeslagen op het moment dat je tweemaal tikt op de armband, waarna je een vibratie voelt. Via bluetooth wordt het geluidsfragment verzonden naar de app waarop je het fragment kunt beluisteren, bewerken en eventueel delen.

 

kapture hoe werkt het

Zo werkt de Kapture, in drie stappen

De Kapture is voorzien van microfoon met tijdelijke opslag en bluetooth verbinding. De grill en band zijn eenvoudig los te halen om schoon te maken of te vervangen voor bijvoorbeeld een andere kleur grill. De polsband is geschikt voor grote en kleine polsen. Een Klip-variant zorgt ervoor dat je de Kapture ook aan je kleding kunt klikken, waardoor je geen polsband nodig hebt.

kapture armband wearable

Dit zit er allemaal in de Kapture

 

Ervaringen

Ik was super enthousiast toen ik voor het eerst hoorde van het concept om achteraf te bepalen of je een audiofragment op wilt slaan. Na zo’n twee jaar is het de twee oprichters van de Kapture, met hulp van Kickstarter, dan ook eindelijk gelukt. Dit is hun teaservideo.

De Kapture doet wat het belooft en een aantal keren was ik blij dat ik het apparaatje om had. Zo was ik in staat om het intimiderende gedrag met dreigementen van mijn buurman vast te leggen, maar ook voor praktische alledaagse dingen zoals het terughalen van een briljante opmerking die je anders vergeet zodra je het ergens wil noteren (in de meeste gevallen blijkt het bij het terugluisteren toch niet zo briljant). Ik heb echter weinig hilarische momenten vast kunnen leggen tijdens sociale interacties, zoals in de teaservideo. Dat komt denk ik door het feit dat je op zulke momenten niet bewust bent (of wilt zijn) van het feit dat je achteraf momenten vast kunt leggen en dat ik daarvan de waarde niet zo van inzie. Of het kan komen door mijn sociale leven en het gebrek van hilarische momenten daarin…

Er waren echter ook een aantal pluspunten waardoor ik positief verrast werd. De kwaliteit van de wristband is top en zit comfortabel om je pols, de geluidskwaliteit is beter dan ik had verwacht en ook het design is strak. De witte variant wordt echter snel (na de eerste dag) vies door het materiaal en de kleur, maar de bandjes en grill zijn gemakkelijk los te koppelen waardoor het gemakkelijk uit te wassen is.

Minpunten: De batterijduur viel me tegen. Ook zijn er nog een aantal verbeterslagen te maken qua gebruiksvriendelijkheid. Maar het belangrijkste verbeterpunt wat ik heb gemerkt is geen technisch verhaal, maar een moeilijker op te lossen probleem voor Kapture, wat misschien alleen voor mij persoonlijk geldt. En dat is dat ze niet echt een behoefte hebben weten te creëren bij mij waardoor ik het langer zou willen gebruiken. Het blijft voor mij gewoon een leuke gadget, maar niet iets waarvan ik denk dat het deel uit gaat maken van mijn dagelijkse leven.

Conclusie

De Kapture doet wat het beloofd, en juist daarom is het niets voor mij. Hoewel het zo nu en dan handig kan zijn, kan het dragen van de Kapture ook ongemakkelijke momenten opleveren en in combinatie met matige gebruiksvriendelijkheid zal ik het niet dragen in mijn dagelijkse leven. Ik kan me wel voorstellen dat het voor andere mensen een handige goedwerkende gadget is die hun leven kan verrijken. Ben jij zo iemand die wel een eigen Kapture zou willen? Hier kun je er eentje bestellen. Of wil je meer weten over deze gadget? Laat het me weten.

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.