8 Tips voor het bereiken van jouw ideale figuur!

sporten-dieet-tips

Je ziet en hoort het overal, afvallen. Iedereen heeft zijn of haar schoonheidsideaal en de een wil er misschien wat meer tegen op leven dan de ander. Maar één ding, gewicht verliezen of aankomen en blijven is altijd een moeilijke strijd. Hier zijn wat tips om jou op weg te helpen!

1. Verdelen maar!

De eerste tip is het verdelen van voedsel. Eet vaker over de dag kleinere porties. Zo voorkom je dat je echt honger gevoel of trek krijgt. Hierbij eet je tussen je ontbijt en lunch iets kleins, tussen lunch en avond eten ook en ten slotte vlak voor je naar bed gaat.

2. Geen crashdieet maar crapday

De welbekende crashdiëten werken weliswaar, maar vaak merk je dat zodra je stopt met het dieet, je in je oude patronen terugvalt en daarmee weer terug gaat naar je oude gewicht. Om deze reden raad ik je aan om dit niet te doen. Zorg ervoor dat je elke week één crapday houdt. Hier mag je twee maaltijden eten wat je wilt, of een extra tussendoortje nemen. Plan deze voor je zelf van te voren in, kan je daar gelijk naar toe leven. Buiten het feit dat een crapday ervoor zorgt dat jij deze uitdaging beter kan volhouden, zorgt het ervoor dat je lichaam niet in de spaarstand gaat staan. Doordat je ineens weer een hoop suikers en vetten binnen krijgt, gaat je lichaam als een tierelier aan het werk. Het verhoogt je stofwisseling dus.

3. Van dieet naar leefstijl

Het geheim van deze manier is dat je voedingsschema zo is aangepast dat het ‘te doen’ is. Uiteindelijk wen je hieraan en wordt het vanzelf een levensstijl.

4. Proteïne shakes

Voeding , dat wil zeggen echt eten, is het beste natuurlijk. Maar als je gesport hebt kan je prima een proteïne shake met een banaan nemen. Dit zorgt voor het behoud van spiermassa en vermindert spierpijn. Superhandig! Als je op heel onregelmatige tijden werkt, zoals bijvoorbeeld in de horeca, dan kan je ook in plaats van een tussendoortje een shake nemen. Echter heeft een normaal tussendoortje wel de voorkeur.

5. Weet wat gezond is!

Tegenwoordig staan in de supermarkten overal stickers op wat een ‘gezonde keuze is, toch is dit niet altijd zo. De simpelste richtlijnen zijn als volgt.

– Wanneer je brood eet, neem dan mager vlees of 30+ kaas als beleg. Mager vlees kan zijn kip- of kalkoen filet, rookvlees, rosbief of achterham. Eet je liever geen brood, neem dan havermout met wat magere melk of Brinta.
– Als tussendoortje kan je een stuk fruit nemen, ‘s avonds bij voorkeur geen banaan. Ongezouten nootjes kan ook. Hierbij hebben walnoten, pecanoten, Macademia’s of cashew noten de voorkeur. Neem niet meer dan een handje. ‘s avonds kan je ook prima een eitje koken. Groenten kan je onbeperkt tussendoor eten.
– Wat drinken betreft is thee of water het beste natuurlijk, maar een kop zwarte koffie is ook oké. Wanneer je trek hebt, neem dan een zero drankje, zoals Cola zero bijvoorbeeld. Doe dit wel met mate. Drankjes als deze bevatten aspartaam, waar je weer trek van krijgt.
– Wanneer je warm gaat eten is het makkelijkst om de volgende verhouding aan te houden. 1/4 bord vlees. 1/4 bord pasta, aardappelen of andere koolhydraat-houdend eten. en 1/2 bord groenten. Denk hierbij wel aan dat het vlees of vis mager is. Denk hierbij aan kip, rundvlees of bijvoorbeeld gehakt. Pas op met sausjes, voornamelijk mayonaise is een killer.

6. Bepaal je doel

Weet van te voren wat je doel is. Meet je in vetpercentages of gewicht? Misschien wel allebei, het kan allemaal. Bij een vrouw ligt een gezond vetpercentage tussen de 25 en 32%. Bij de man is dit iets lager. Bepaal wat jij wilt halen en meet ongeveer om de twee weken.

7. Keep up the good work!

Natuurlijk komt iedereen weleens in de verleiding om toch eens wat lekkers en ongezonds tussendoor te pakken. Dit kan gebeuren en is dan ook helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat je dan niet denkt: “Ach laat maar zitten, vandaag wordt hem toch niet meer” en daardoor een extra crapday maken. Hier krijg je alleen maar schuldgevoel van. Prima dat je genoten hebt van dat chocolaatje, weet je weer precies wat er op je te wachten staat op je geplande crapday! Maar tot die tijd, keep up the good work.

8. Sporten!

Zoals redelijk bekend is, ligt 80% van een gezonde leefstijl aan de soort voeding. Toch helpt een beetje sporten bij het versnellen van het proces om af te vallen of aan te komen. De richtlijn is om minimaal een half uur per dag te bewegen. Pak dus een keer de trap in plaats van de lift of stap op de fiets in plaats van de auto, dan ben je er zo! Ready? Set… GO!!

Tot slot..

Voor goed advies zoek een health adviescentrum op in jouw stad. Zij kunnen een plan voor je maken gebaseerd op jouw levensstijl en gewoontes die je nu hebt. Het goede nieuws, het advies is helemaal gratis! Zij doen metingen en helpen je wanneer je ergens vastloopt. Zorg ervoor dat je drie dagen lang hebt bijgehouden wat je nu eet en drinkt op een dag, wees eerlijk!

Dit verhaal is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Samen met mijn zusje, moeder en haar vriend zijn wij deze uitdaging aangegaan. Echt dik zijn we niet, waren we ook niet. Maar een gezonde leefstijl is altijd goed. Ik zelf ben nu een maandje bezig en ben van een vetpercentage van 30.4 naar 28.4 gegaan. Mijn doel is 25%. Wat mij is opgevallen dat ik op mijn crapday, die ik altijd op een vrije dag plan, extra geniet van al het lekkers wat ik dan mag eten. Waarna ik er weer een weekje naartoe kan leven. Ik voel mij ook een stuk vitaler en kan dit ook echt aan iedereen aanraden.

Als studente die stad en land afreist omdat het kan, kom ik genoeg merkwaardige dingen tegen en maak ik de raarste dingen mee. Ik houd er van om de dingen die ik om mij heen zie te analyseren en er over te speculeren. Volg +LauraHagen