[T&H LAB] Dag 22: Een ijsbad als de ultieme koude boost!

koud-bad-ijsblokjes-boost

Een ijsbad als de ultieme challenge. Geef je lichaam een ultieme boost door af en toe een ijsbad te nemen! Deze maand nam ik de uitdaging aan om elke dag koud te douchen. De voordelen van elke dag koud douchen zijn namelijk evident. Kan het nog extremer? Ja, ik nam een ijsbad van 20 minuten.

IJsbad als nieuwe uitdaging

“Oké, nu ga je toch echt te ver” zei mijn vriendin. Ik haalde mijn schouders op. De uitdaging van elke dag koud douchen in december gaat me best makkelijk af. Een maand zelfonthouding van warm douchen of een warm bad. “Tijd om op te schalen” dacht ik. Mijn inspiratie haalde ik uit het boek ‘The four body’ van Tim Ferris. Een wekelijks ijsbad om je lichaam de ultieme boost te geven.

IJsbad voor sporters

ijsbad-workout-experiment

Sporters zweren erbij. Om mijn gestoordheid te ontkrachten ging ik op zoek naar voorbeelden. Inline skaters stappen na een intensieve inspanning in een kliko met ijskoud water. Tennisser Novak Djokovic zweert ook bij een ijsbad. Het ijsbad is als wondermiddel: “Bij het herstel helpt het zeker omdat je bloed sneller circuleert”. Na een goede work-out in de sportschool moest ik er aan geloven.

IJsbad in de praktijk

project-leven-ijsbad-peter-joosten

Een ijsbad in de praktijk. Hoe doe je dat? Ik volg de methode van Tim Ferris.

  1. Koop bij de supermarkt een aantal zakken met ijsblokjes.
  2. Laat het bad vol lopen met ijskoud water
  3. Zorg dat je leuk boek kan lezen of zet vrolijke muziek op (dit hoort er niet officieel bij, maar het hielp bij mij om even niet aan het ijskoude water te denken)
  4. Gooi de ijsblokjes bij het water in
  5. Zet een stopwatch aan.
  6. Ga in bad zetten met alleen je benen onderwater. Blijf 10 minuten zitten
  7. Ga met je romp ook onder water. Blijf 5 minuten liggen.
  8. Doe je armen ook onder water. Het enige wat boven water blijft is je hoofd. Blijf 5 minuten liggen.

Klaar! Na 20 minuten is de routine afgerond.

Ervaring met een ijsbad

De eerste 10 minuten vond ik reuze meevallen. Bij de laatste vijf minuten waarbij alleen mijn hoofd boven water begon ik te bibberen. Daarna snel afdrogen en warme kleren aan. Ik bleef nog 10 minuten koud en rillerig. Daarna werd ik weer warmer en voelde ik prima. Extreem? Ja. Nog een keer doen? Ja!

Peter Joosten (29) blogt over 'quantified self voor kenniswerkers' op zijn blog projectleven.nl. Hij is een groot fan van gadgets zoals de Fitbit, de Nike Fuelband en tools zoals Strava, Google Fusion Tables en Google spreadsheets. Hij doet regelmatig persoonlijke experimenten om zichzelf uit de comfort zone te halen.