[T&H LAB] Dag 1: Boost je leven met koud douchen!

Koud douchen. Waarom zou je dat willen? Koud douchen boost je gezondheid en productiviteit! Tenminste, dat ga ik testen in een experiment deze maand. Voel ik me beter, gezonder en … kun je afvallen door koud te douchen?

Koud douchen prikkelt!

Bijna iedereen kent het gevoel wel:

  • Als je in het subtropisch zwembad van het bubbelbad in het ijskoude badje springt.
  • Als je na de sauna onder de ijskoude douche springt
  • Als je onder de douche staat en je huisgenoot/broertje/goede vriend de warme kraan in de keuken vol open draait

Koud douchen is letterlijk een boost voor je lichaam. Bijna iedereen die ik erover spreek, antwoordt hetzelfde: “Ja, ik denk wel dat koud douchen goed voor me is, maar het lijkt me echt verschrikkelijk”. Zo dacht ik ook. Totdat ik me voornam om elke zondag koud te douchen. Dat voelde best goed. Het gaf me energie.

Tijd om dit uit te breiden. Naar een maand lang koud douchen. Nee, niet in de zomer maar in december. Het moet wel een uitdaging blijven.

Koud douchen experiment

Op mijn blog over quantified self schrijf ik over persoonlijke experimenten. Zo heb ik een maand lang geen alcohol gedronken. Een maand lang elke dag gemediteerd. Een maand lang geen alcohol gedronken. Een maand lang elke dag meer dan 10.000 stappen gelopen. Een maand lang geen vlees gegeten.

De persoonlijke experimenten zijn bedoeld om mezelf uit de comfort zone te halen. Ik merk dat mijn leven zich soms op de automatische piloot afspeelt. Een kleine uitdaging helpt. Nu een maand lang koud douchen

Koud douchen voordelen

Hoe ga ik mijn experiment bijhouden? Ik meet mijn slaap met de Nike Fuelband en een app op de smartphone Sleep as Android. Ik meet mijn aantal stappen met de Nike Fuelband. Ik meet mijn humeur met een applicatie op de smartphone, Moodpanda. Ik meet mijn gewicht periodiek op de weegschaal.

Houd trackandhack.com dus de komende tijd in de gaten. Hierop houd ik bij of een maand lang koud douchen echt een boost is!

Peter Joosten (29) blogt over 'quantified self voor kenniswerkers' op zijn blog projectleven.nl. Hij is een groot fan van gadgets zoals de Fitbit, de Nike Fuelband en tools zoals Strava, Google Fusion Tables en Google spreadsheets. Hij doet regelmatig persoonlijke experimenten om zichzelf uit de comfort zone te halen.