4 Kleine lifehacks die je leven compleet veranderen

lifehacks-beter-leven

The journey of a thousand miles begins with one step. – Lao Tzu

We hebben allemaal dat punt wel eens bereikt in ons leven.

Soms raken dingen zo uit de hand dat je op een dag realiseert dat je diep ongelukkig bent geworden. Je hebt het druk, je bent gestrest, en je hebt geen tijd om op je gewoontes te letten. Voor je het weet, lijdt je aan overgewicht, zit je vast aan een saaie baan, zit je tot over je oren in de schulden, en ontwikkel je in een rap tempo Diabetes.

Dus besluit je dat het tijd is om te veranderen. Drastisch te veranderen.

Vol goede moed neem je jezelf voor om naar de sportschool te gaan, gezonder te eten, meer te lezen, vroeger naar bed te gaan, en meer vrienden te maken.

Dit gaat een week goed, en je voelt je fantastisch. Maar dan ga je een avondje stappen, en de volgende dag heb je geen zin om te koken dus bestel je een pizza. De dag erna ben je nog steeds wat moe, dus je slaat de sportschool over, en het self-help boek laat je links liggen om een serie te kijken.

Voor je het weet zit je weer in je oude gewoontes. Je vertelt jezelf dat de sportschool niets voor jou is, en dat je leven niet zo erg is als je dacht.

Herkenbaar?

In dit artikel leer je hoe je wél je nieuwe gewoontes volhoudt – moeiteloos en zonder frustratie.

Hoe je een kwakkelend bedrijf omtovert tot de grootste staalmagnaat op aarde

Toen John O’Neill CEO werd van Alcoa, de grootste aluminium producent ter wereld, verwachtte iedereen een lange, uitgebreide speech te horen over “aandeelhouderswaarde”, “omzetverwachtingen”, en “synergie”. Het bedrijf was een schim van haar vroegere zelf, en een grootschalige reddingsactie leek nodig om het tij te keren. Maar toen O’Neill achter de microfoon ging staan, was er maar één woord dat herhaaldelijk uit de luidsprekers kwam:

Veiligheid.

John O’Neill was altijd al een riskante keuze voor CEO geweest. Hij had carrière gemaakt in de gezondheidszorg, en had maar weinig ervaring in de staalsector, een ogenschijnlijk compleet andere industrie. Maar één ding had O’Neill wel geleerd – de kracht van kleine gerichte veranderingen. Door continu kleine aanpassingen te maken kan je op den duur complete transformaties teweeg brengen – zowel in het bedrijfsleven als in je persoonlijke leven.

Dus werd er in het eerste jaar nadat O’Neill was aangesteld obsessief gelet op veiligheid. Er werden nieuwe regels ingevoerd, geluisterd naar de mensen in de fabrieken, en continu kleine aanpassingen gemaakt zodat de werknemers beter en veiliger konden werken. Binnen een jaar was het aantal ernstige ongelukken in de fabrieken terug gebracht tot minder dan 10, ver onder het gemiddelde in de industrie.

En de winst? Laten we maar zeggen dat de aandeelhouders van Alcoa nooit gelukkiger zijn geweest.

Je leven veranderen met kleine gerichte life-hacks

Om je leven te veranderen hoef je niet je hele leven om te gooien. Dat is niet te doen – en het is onwaarschijnlijk dat je het volhoudt. Het is niet vol te houden om van de ene op de andere week 5 keer per week naar de sportschool te gaan, vegetarisch te worden, en nooit meer te snoepen, drinken, en roken. Binnen een maand zit je weer in je oude ritme.

Om je gewoontes blijvend te veranderen (zonder extra stress en moeite) moet je klein beginnen. Zoals Charles Duhigg in zijn boek The Power of Habit uitlegt, moet je de Keystone Habits aanpakken: kleine, gerichte gewoontes die een domino-effect hebben op je leven, net als de focus op veiligheid een effect had op de gehele prestaties van Alcoa.

Hieronder vier van zulke gewoontes.

4 gewoontes die je leven zullen veranderen

Wil je gezonder, gelukkiger, succesvoller, of productiever leven, dan hoef je je alleen maar te richten op de Keystone Habits. Focus je tijd en energie op niets behalve deze gewoontes, en de rest volgt met de juiste intenties vanzelf. Hier zijn vier Keystone Habits die je zou kunnen aanpakken:

1. Gezondheid

Leer zelf koken. Door zelf thuis te koken bepaal je zelf hoe gezond je eet. Zoek eens een paar eenvoudige en gezonde recepten op (hier zijn er bijvoorbeeld een paar), en probeer ze uit. Geen tijd hebben om te koken is natuurlijk geen excuus – voor je eigen gezondheid maak je maar tijd (desnoods door een paar uur minder TV te kijken).

2. Geluk

Leer ‘nee’ zeggen. Stress en het beruchte “druk zijn”, zijn de twee vijanden van een gelukkig leven. Je moet af en toe de tijd nemen om te genieten en ontspannen. Te veel mensen leven hun hele leven in de waan van de dag – ambities, plannen, intenties – zonder af en toe tijd vrij te nemen voor de belangrijke dingen in het leven. We willen altijd maar ‘ja’ zeggen tegen afspraken, deadlines, en nieuwe projecten. Maar het is OK om af en toe ‘nee’ te zeggen. Sterker nog, je wordt er waarschijnlijk een stuk gelukkiger van.

Hier is een geweldige app om jezelf tijdelijk af te sluiten van de buitenwereld, en jezelf even te richten op jezelf en de belangrijke dingen in je leven.

3. Succes

Doelen stellen (maar niet te veel). Doelen stellen is één van de gewoontes die rijke, succesvolle mensen unaniem doen. Dit is er nog één. Met een duidelijke doelstelling in je leven die gebonden is aan een concrete deadline weet je altijd of je op de goede weg bent, en je kan beter prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen wanneer nodig.

4. Productiviteit

To-Do Lijstjes Maken. Door altijd een lijstje paraat te hebben met de belangrijke (en minder belangrijke) taken die je komende dagen, weken, en maanden moet doen, verlies je nooit meer het zicht op je prioriteiten. Je weet voor jezelf wat belangrijk is en wat niet. Bovendien komt uitstelgedrag vaak van het niet weten wat je moet doen – maar met een to-do lijstje heb je altijd wel wat te doen. Houd je deze gewoonte lang genoeg vol, dan is er straks niets erger dan aan het eind van de dag nog een vol to-do lijstje over te hebben.

Bij Track and Hack vind je alles wat je nodig hebt om te groeien en om deze groei in kaart te brengen. Zowel persoonlijke ontwikkeling als groei binnen en buiten je kantoorleven.

1 Comment