3 manieren waarop je slimmer wordt van veel lezen

boek-lezen-slim

Al klinkt het nu misschien als tijdverspilling (wie leest er in de 21e eeuw nou nog boeken?), je zult zien dat de voordelen van veel lezen immens zijn.

In dit artikel leer je drie voordelen van veel lezen. Vrijwel alle succesvolle mensen ter wereld hebben deze gewoonte gemeen. Veel lezen wordt door sommigen zelfs gezien als de nummer 1 reden voor succes. Als dat geen reden is om meer te lezen, dan weten wij het ook niet.

Benieuwd naar goede boeken om te lezen? Bekijk onze nieuwe Boek van de Maand rubriek die donderdag start.

Hoger Concentratievermogen

Ben je snel afgeleid? Dat is niet vreemd in onze impuls-samenleving. Ik heb echter goed nieuws voor je: je concentratievermogen is een spier net als elke andere. Iemand die haar concentratievermogen wilt verhogen, zal die simpelweg veel moeten trainen.

Wil je een marathon lopen dan is het niet handig om een maand lang 100 meter sprint oefenen. Zo werkt het dus ook met je concentratiespier: hoe vaker je je aandacht langdurig ergens bij weet te houden, hoe beter je erin wordt. Voor je het weet kan je je urenlang verdiepen in moeilijke teksten. Dit heeft immense voordelen op school en op werk.

Eén tip voor als je iets wilt/moet lezen: bescherm jezelf en zorg dat er zo min mogelijk afleidingen zijn. Zet je telefoon op stil, de radio en tv uit, en maak je bureau leeg van andere dingen. Op die manier maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

Meer Kennis

Van veel lezen word je slimmer, punt.

  • Self-help boeken helpen je je leven te beteren.
  • Literatuur verlegt je grenzen
  • Schoolboeken leren je nieuwe dingen
  • Thrillers zijn een fantastische ontspanning

Minder Stress

Het is moeilijk om gestrest te zijn als je op de bank een goed boek zit te lezen met een kopje munt thee met honing en rustgevende muziek op de achtergrond.

Veel lezen is de perfecte manier om te ontspannen na een lange dag. Sommige mensen klagen dat ze daar geen energie voor hebben, maar dat is omdat ze er geen tijd voor vrij maken. Zelfs als je maar een half uur per dag leest, zal je de voordelen ervan merken.

Lees elke avond voor je de lichten uit doet een half uur, en je zal de volgende ochtend fris en uitgerust wakker worden. Tijdens het lezen gaan je bloeddruk en je hartslag namelijk omlaag, waardoor je sneller en dieper in slaap valt.

A book a day, keeps the doctor away

Succesvolle mensen zijn het er vrijwel unaniem over eens dat hun succes grotendeels te danken is aan hun leesgewoonte. Bill Gates, Warren Buffett, en Barack Obama hebben allemaal minstens één ding gemeen: ze lezen zo veel mogelijk boeken. Vaak meer dan 1 per week.

Als deze drie mannen tijd vrij kunnen maken om te lezen, dan kan jij dat ook.

Benieuwd welke boeken je het best kan lezen? Bekijk eens onze nieuwe rubriek: de boekenlijst van de maand.

Bij Track and Hack vind je alles wat je nodig hebt om te groeien en om deze groei in kaart te brengen. Zowel persoonlijke ontwikkeling als groei binnen en buiten je kantoorleven.