3 Wijze geldlessen van de rijkste belegger ter wereld

geld-tips-rijk-worden

Stel je wilt (beter) leren koken. Wie zou jij het liefst als docent of mentor hebben?

Waarschijnlijk iemand als Jamie Oliver of Gordon Ramsay (hoewel die laatste misschien wat grof is in zijn lesmethode). De beste leraar is iemand die alles weet van zijn vak én het fantastisch uit kan leggen aan beginners. Wil je een betere voetballer worden dan kan je het best trainen onder Louis van Gaal, en wil je gitaar spelen dan wil je het liefst privéles van Sting of Keith Richards.

Het probleem is natuurlijk dat je deze mensen niet zo snel als docent kan krijgen. Ze hebben allemaal wel wat beters te doen. Maar voor mensen die willen leren hoe ze beter met geld om kunnen gaan heb ik goed nieuws: de best mogelijke leraar heeft al zijn wijsheden jaren geleden verklapt.

Om te leren over persoonlijke geldzaken hoef je niet verder te kijken dan Warren Buffett, de slimste en rijkste belegger ooit. Deze man heeft zijn miljarden vergaard door te beleggen in aandelen, en hij heeft al zijn adviezen over geld verklapt in talloze interviews, artikelen, en boeken.

In dit artikel vind je een overzicht van zijn belangrijkste geldadviezen. Ik leg aan de hand van drie bekende quotes uit hoe je je geld kan beheren als Warren Buffett. Als je deze drie lessen toepast zal je nooit meer zorgen hoeven maken over geldzaken.

Lees dus gauw door.

Drie wijze geldlessen van de Superbelegger uit Omaha

“Be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful”

Juist in tijden van voorspoed is het belangrijk om jezelf voor te bereiden voor tijden van tegenspoed. Iemand die in de jaren voor een crisis geld opzij legt hoeft zich tijdens de crisis minder zorgen te maken. Je hebt een financiële buffer opgebouwd waardoor je wat meer achterover kan leunen, terwijl je arme collega’s stressen of ze wel de maand doorkomen zonder baan.

Wanneer iedereen euforisch is en als een malle geld uitgeeft, is het tijd om een stap terug te doen en geld te sparen. Een ander voorbeeld is als je net promotie hebt gemaakt. Dan is het misschien beter om je extra inkomen opzij te leggen voor later in plaats van het allemaal uit te geven.

De beste tijd om je voor te bereiden op financiële tegenslagen is wanneer het voelt alsof je nooit tegenslagen zult krijgen.

“Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”

Dit is een prachtig metafoor voor mensen of bedrijven met een hoge schuld. Wanneer het even goed gaat met de economie worden mensen overmoedig en denken dat het nooit meer tegen kan zitten. Ze kopen een huis of auto met geleend geld die ze eigenlijk niet kunnen betalen. De helft van hun inkomen gaat dan opeens naar de vaste lasten van de hypotheek.

En dan verliezen ze hun baan. De mensen die niet voorzichtig waren toen het goed ging kunnen nu de hypotheek niet betalen, en zijn binnen de kortste keren hun huis kwijt.

Buffett waarschuwt met deze quote voor het gevaar van hoge schulden. Koop geen dingen met geleend geld die je niet kan veroorloven, want op den duur krijg je er altijd spijt van. Los de schulden die je hebt zo snel mogelijk af zodat je financiële klappen beter op kan vangen.

“You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ”

De nummer 1 manier om rijk te worden is door je geld te investeren in bezittingen die een passief inkomen genereren. Je hoeft geen jaren te studeren om winstgevend te kunnen investeren. Zoals Buffett zelf zegt – bij investeren is het niet degene met de hoogste IQ die wint, maar degene met de slimste strategie.

Je hoeft niet eens zelf te beleggen als je je daar niet goed bij voelt. De kunst is om elke maand zo veel mogelijk geld opzij te zetten en het te (laten) investeren. Het maakt dan niet uit of je 5% of 20% rendement behaalt, op den duur heb je genoeg gespaard om jaren eerder met pensioen te gaan.

Leer van de beste

Wanneer je iets nieuws leert, of het nou Spaans of gitaar of koken is, is het slim om te kijken hoe de besten in een vakgebied het doen. Zo is het ook met geldzaken. Als je rijk wilt worden moet je de gewoontes van de rijkste mensen ter wereld overnemen.

Met geldzaken is er geen beter voorbeeld om te volgen dan Warren Buffett. Spaar wanneer iedereen roekeloos geld uitgeeft, zorg dat je zo min mogelijk schulden hebt, en investeer je geld verstandig in bezittingen. Doe deze dingen goed en je hoeft daarna nooit meer over geld na te denken.

Bij Track and Hack vind je alles wat je nodig hebt om te groeien en om deze groei in kaart te brengen. Zowel persoonlijke ontwikkeling als groei binnen en buiten je kantoorleven.