Wil jij niet wachten tot je grijs haar hebt voor je met pensioen kan? De wettelijke pensioensleeftijd is in Nederland 67 jaar. Sommige mensen werken wel 50 jaar voor ze met pensioen kunnen.
Maar dit is een wet die je mag breken. Niets staat je in de weg om al op je 55e met pensioen te gaan. Of je 40e. Of zelfs nog eerder. Je hoeft geen miljoen op de bank te hebben, en je hoeft ook niet 80 uur per week te werken.
Je moet wel een plan van aanpak hebben. Daar help ik je in dit artikel mee. In dit artikel leer je drie eenvoudige olifantenpaadjes die iedereen kan toepassen om eerder met pensioen te gaan.
Tijd is geld. Het is een bekend cliché, maar klopt het wel?
Zie het maar zo. Elk uur dat je tv kijkt had je ook kunnen werken voor geld. Elk uur voor de TV betekent misgelopen inkomsten.
Maar we kunnen het ook omdraaien. Elke euro die we nu verdienen betekent later meer vrije tijd. Verdien je in de eerste zes maanden van het jaar je hele jaarinkomen, dan kan je de tweede helft van het jaar vrij nemen.
Dit principe kunnen we gebruiken om jaren eerder met pensioen te gaan. Verdien je in de eerste tien jaar van je carrière genoeg om 50 jaar lang je levenskosten te dekken, dan kan je met pensioen.
Door geld in termen van tijd te zien, kan je nu voor elke besparing die je doet berekenen hoe veel eerder je kan stoppen met werken. Hier is een voorbeeld om het duidelijker te maken.
Heb je tijdens je pensioen jaarlijks 20.000 euro nodig om rond te komen, dan kan je vandaag kiezen om een nieuwe auto te kopen van 20.000 euro, of je kan later een jaar eerder met pensioen.
Iedereen die werkt is een eenmanszaak, en elk gezin is een kleine firma. De overeenkomsten vind je overal:
Je maakt omzet (je salaris, loon, of winst uit je onderneming).
Je maakt kosten (de boodschappen, vakanties, of de hypotheek).
Je betaalt je winstbelasting (inkomstenbelasting)
Het doel van een bedrijf is om winst te maken. Aan het eind van elke maand moeten er meer inkomsten zijn dan uitgaven. Op die manier bouwt een bedrijf reserves op. Die winst wordt later uitbetaald aan de aandeelhouders.
Zo is het ook met je persoonlijke financiën. Zijn je inkomsten elke maand hoger dan je uitgaven, dan maak je winst. Dat geld kan je opzij zetten voor later. Elke keer dat je winst in de reserves legt wordt je persoonlijke vermogen meer waard.
Door winst te maken wordt je elke maand rijker.
De eigenaren van winstgevende bedrijven als Coca-Cola en Microsoft worden rijker dan eigenaren van bedrijven die verlies draaien. Zo is het ook met je persoonlijke financiën.
Hoe meer je elke maand overhoudt, hoe sneller je vermogen toeneemt en hoe eerder je met pensioen kan gaan.
Als een bedrijf verlies maakt heeft de bedrijfsleider twee mogelijkheden.
Hij moet de omzet verhogen
Hij moet snijden in de kosten.
Lukt dat niet dan wordt de bedrijfsleider ontslagen.
Maar er is geen bedrijfsleider die jouw geldzaken regelt. Jij bent zelf de bedrijfsleider.
Als jij meer uitgeeft dan er in komt, dan moet je besparen op onnodige kosten. Lukt dat niet, dan is er niemand die je kan ontslaan behalve jezelf.
Elke maand, week, of dag, dat je meer uitgeeft dan er inkomst, wordt je armer.
Elke maand, week, of dag dat je meer verdient dan je uitgeeft, wordt je rijker.
De makkelijke manier om weer winst te maken is door te snijden in de kosten. Hieronder zijn drie tips om te besparen op onnodige uitgaven.
Los je schulden af – Rentelasten zijn de grootste kosten voor veel gezinnen. Voor je geld opzij kan leggen voor later, moet je zorgen dat al je schulden zijn afgelost. Het is onmogelijk om rijk te worden met veel schulden.
Je schulden af lossen is de effectiefste manier om winstgevend te worden. Door je schulden af te lossen worden je vaste lasten elke maand minder, en houd je automatisch meer over.
Bespaar op onnodige uitgaven – Een bedrijfsleider die niet op de kosten let wordt ontslagen. Maar er is niemand die jij kan ontslaan als je te veel geld uitgeeft. We maken elke maand veel onnodige kosten.
Bespaar op onnodige uitgaven en houdt elke maand meer over.
Impulsaankopen – We verliezen onbewust elk jaar veel geld aan impulsaankopen. Advertentiebureaus zijn extreem slim. Ze weten precies hoe ze jou met de kleinste details kunnen prikkelen om spullen te kopen die je eigenlijk niet wilt. Maak daarom een boodschappenlijst en houd je eraan.
Slechte gewoontes – Roken, drinken, snacken, of zelfs die dure driedubbele Mocha Latte bij de Starbucks in de pauze. Het zijn allemaal slechte gewoontes die ons veel geld kosten.
Leef gezond – Een bedrijfsleider wilt dat haar werknemers zo gezond mogelijk blijven. Gezonde, blije werknemers verdienen geld. Ongezonde werknemers kosten geld. Zo is het ook voor jou. Door gezond te leven voorkom je veel onnodige ziektekosten, en geef je minder uit aan dure en ongezonde producten.
Door elke maand geld opzij te zetten kan je eerder met pensioen.
Maar alleen sparen is niet genoeg.
Het geld dat je spaart mag niet stilzitten. Door inflatie wordt je spaargeld elk jaar minder waard. Met een gulden kocht je vroeger veel meer dan tegenwoordig met 1 euro. En over 20 jaar koop je weer met 1 euro meer dan vandaag.
Zet je geld daarom aan het werk.
Investeer je geld in bezittingen en je verdient een passief inkomen, een inkomen waar je niet voor hoeft te werken. Bezittingen zijn bijvoorbeeld investeringsfondsen, aandelen, of vastgoed.
Bezittingen zijn geldbomen. Je plant een geldboom in je achtertuin en laat het rustig groeien. Een jaar later pluk je er de (financiële) vruchten van. Die vruchten groeien ook uit tot geldbomen. Uiteindelijk staat je tuin vol met geldbomen.
Die vruchten, dat is je passief inkomen.
Een passief inkomen genereren is dé manier om eerder te stoppen met werken.
Pas deze drie tips toe en ook jij hebt binnen enkele jaren genoeg geldbomen in je tuin staan om eerder met pensioen te gaan.
Hoe meer je vandaag spaart, hoe eerder je straks kan stoppen met werken. Regel je geldzaken als een bedrijfsleider. Ontsla jezelf als je het niet goed doet, en huur een verstandige, spaarzame manager in als vervanger. Bouw vervolgens met de winst die je maakt een passief inkomen op.
Doe deze drie dingen, en pluk daar over een paar jaar de financiële vruchten van.
3 Comments