Komen al die onrealistische bespaartips jou ook zo de strot uit? Heb jij helemaal geen zin om te besparen op de leukere dingen in het leven?
Wij ook niet.
Je hebt sinds de crisis al genoeg gespaard, en je hebt totaal geen zin om nu ook te besparen op die heerlijke brunch elke zondag, of die iets te dure hobby waar je zo veel passie voor hebt, laat staan die mannen-avond in de kroeg met je vrienden. En die ene latte machiatto bij de Starbucks die je onderweg naar werk haalt ga je ook niet failliet van.
Wees gerust, je hoeft niet op elk kleinste uitgave te letten om genoeg over te houden aan het eind van de maand.
In dit artikel leer je drie simpele bespaartips waar je je moeiteloos aan kan houden. Niet meer elk dubbeltje omdraaien, niet meer stressen over die kleine uitgaves. Benieuwd? Lees verder.
Ben je wel eens geschokt het casino uitgelopen nadat je enorme bedragen had verloren die je niet eens van plan was in te zetten? Of heb je wel eens een bekeuring gekregen voor te hard rijden, wildplassen, of streaken? Of, nog erger, heb je wel eens een staatslot gekocht?
Tja, dat is dom. En onnodig. Dan kan je beter wachten tot Oud en Nieuw en je geld met een knal verbranden. Dan kunnen de buren er ook nog van genieten.
Door simpelweg geen domme dingen te doen zoals dit bespaar je al enorme bedragen. Je hoeft dan niet te besparen op de leuke dingen in het leven. Als je dat geld dan investeert zoals Warren Buffett, ben je binnen no-time rijk!
Niet doen dus.
Waarom zou je verzekeringen afsluiten als je ook gewoon goed op je spullen kan letten?
Natuurlijk, je kan pech hebben en gerold worden, maar dat gebeurt misschien één keer in je leven. Dat is geen reden om elke maand tientallen euro’s te betalen aan grote banken en verzekeraars die je vaak nog zelf laten opdraaien voor de kosten ook.
Door simpelweg geen domme dingen te doen met je spullen (bijvoorbeeld je laptop te laten slingeren, in de trein in slaap te vallen, of je smartphone uit het raam te gooien), verwijder je de noodzaak voor veel verzekeringen.
Spaar liever het geld dat je niet weggeeft aan de bank. Als er dan toch iets misgaat, kan je altijd de reparatie of vervanging daarvan betalen.
Ziekteverzuim in Nederland kost werkgevers gemiddeld 10 miljard euro per jaar (bron). Je baas moet je gewoon doorbetalen wanneer jij ziek of onwel bent.
Maar het kost jou ook indirect geld. Mensen die vaak ziek zijn, zijn minder productief en efficiënt en maken daardoor minder kans op promotie of salarisverhoging.
Bekijk het maar van de kant van je baas. Wie zal je eerder belonen? Die fitte jongen die keihard werkt en proactief taken op zich neemt? Of de jongen die vaak ziek en zwak is, veel thuis blijft, en, als hij op kantoor is de rest van je werknemers aansteekt?
Blijf dus gezond en je bespaart niet alleen op dokterskosten. Je zal tijdens je carrière waarschijnlijk ook meer verdienen.
Vrij logische bespaartip, dus.