Besparingstip: Mijn leven zonder databundel

telefoon-paard-vroeger

Studenten zijn eigenlijk allemaal dieven van onze eigen portemonnee. Voor een beetje databundel betaal je in samenwerking met je mobiele abonnement al snel 40 euro per maand. Maar is onbeperkt datagebruik eigenlijk nodig voor een student? Javi zegt van niet.

Zelf heb ik al jaren ervaring met het leven zonder smartphone. Maar nu ik eindelijk ben overgestapt naar een smartphone blijft een databundel op dit moment nog steeds overbodig. Er zijn eigenlijk  een aantal manieren om te zorgen dat een databundel overbodig is maar eerst leg ik het uit aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen.

Als ik in de ochtend naar school ga stap ik in een bus die voorzien is van wifi. Soms doet hij het niet, maar op weg naar het treinstation heb ik 9 van de 10 keer gewoon verbinding met het internet. De grote stations van Nederland zijn tegenwoordig allemaal voorzien van gratis wifi. Ongeacht of ik student ben of niet,  ik kan altijd inloggen op dit netwerk en hoef dus geen gebruik te maken van een databundel. Bijna alle intercity’s in Nederland zijn ook weer voorzien van wifi en tijdens de reis naar Tilburg heb ik tot nu toe 5 minuten geen verbinding gehad met de wereld die schijnbaar altijd verbonden is. Alleen tijdens mijn busreis van het centrale station in Tilburg tot aan mijn school heb ik om precies te zijn 20 minuten lang geen beschikking over internet. Iedere hogeschool of Universiteit in Nederland heeft de beschikking over een draadloos netwerk waardoor ik automatisch verbonden ben als ik op school aankom.  Voor de terugweg gelden precies dezelfde regels. Om precies te zijn heb ik van thuis tot aan school en weer terug 50 minuten lang geen verbinding met internet en ik ben blij met de rust die mij dat geeft.

Het kan eigenlijk alleen nog maar slechter worden, maar de toekomst van gratis internet blijft zijn weg vervolgen. In veel binnensteden is gratis wifi aanwezig. Dan spreek ik niet over de cafés en restaurants die ook gratis internet aanbieden maar echt de gratis netwerken van binnensteden die hiermee hun aantrekkelijkheid willen vergroten. Hiernaast beseffen providers van internet thuis, dat mensen ook vaak onderweg zijn. Dat hun klanten een bepaald bedrag per maand betalen terwijl ze eigenlijk maar 8 uur per dag thuis zijn. Een aantal providers heeft daarom gekozen om de mogelijkheid te bieden dat verschillende betalende klanten gebruik kunnen maken van de zogenaamde wifispots van andere betalende gebruikers.

Wat kunnen we hier nou als studenten mee doen? Hieronder een aantal tips.

7 Tips voor een leven zonder databundel

1. Bekijk waar er overal gratis internet wordt aangeboden ( steden, cafés, stations enzovoorts)
2. Bekijk waar onbeveiligde netwerken zijn, op plaatsen waar je vaak komt( zonder wachtwoord)
3. Maak gebruik van wifispots, door je eigen thuisverbinding ook als wifispot aan te bieden
4. Weet dat je bij bedrijven bijna altijd kan inloggen op de gastaccounts, die wachtwoorden gebruiken als welkom1, de naam van het bedrijf of gewoon op de onbeveiligde gastaccounts
5. Maak een map van (of onthoud) deze plaatsen
6. Maak gebruik van en geniet van je leven als student (maar ook na je studententijd is internet op vele plekken gratis aanwezig)
7. Leer leven met het gevoel dat we niet sociaal afhankelijk zijn van het internet. Een echt gesprek blijft nog altijd stukken beter!

[featured image]

Javi Bus is een vierde en laatste jaars International Lifestyle Studies student, waarna hij zich Lifestyle Professional mag noemen. Door zijn fascinatie voor ontwikkelingen in de toekomst kijkt hij naar veranderingen in de maatschappij om de wereld beter te leren begrijpen. Zijn opgedane kennis en creativiteit kan hij kwijt in het ontwikkelen van concepten die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven.

2 Comments