Wat is een Experimens?

experimens-track-and-hack

Recentelijk startten we bij Track and Hack met het zogenaamde T&H Lab. Hiermee willen we zogenaamde ‘experimensen’ een podium geven om hun persoonlijke experimenten te delen om zo anderen te helpen groeien. Maar wat zijn nou Experimensen?

ex•pe•ri•mens (de; v; meervoud: experimensen)

een persoon die zichzelf onderwerpt aan een experiment met als doel zich te verbeteren

Een Experimens houdt er van om zichzelf te gebruiken voor een experiment. Het gaat hierbij niet zozeer om de betrouwbaarheid en kwantiteit van een experiment, maar om de ervaringen van een individu uit te lichten. Zo’n zogenaamde N=1 (N staat voor het aantal onderzochte mensen) brengt vaak betere inzichten naar voren en zijn leuker om te volgen. Een experimens helpt niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Een experiment kan dan ook nooit ‘mislukken’, omdat men altijd kan leren van het resultaat.

Hoe gaat een experimens te werk?

De werkwijze van een Experimens komt op veel gebieden overeen met die van een growth hacker. Een experimens  begint namelijk ook met het stellen van een hypothese en gaat deze vervolgens testen. Door naar de resultaten te kijken kun je zien wat het effect is en daar lering uit trekken. Verder zitten er weinig randvoorwaarden aan het doen van een experiment. Zo kan een experiment verdeeld zijn over meerdere dagen, maar ook zelfs jaren.

De experimenten kunnen variëren van een sociaal experiment tot onthouding. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘een maand lang met koud water douchen‘ of ‘wat zijn de effecten als ik tegen iedereen goedemorgen zeg‘. Of ‘kun je voor 1 dag door het leven gaan als beroemdheid door je simpelweg te gedragen als eentje’:

Persoonlijke experimenten zijn onbetrouwbaar?

Het gaat bij persoonlijke experimenten of zogenaamde N=1 experimenten niet zozeer om de betrouwbaarheid van zo’n experiment. Het gaat om de kwaliteit en over de nieuwe inzichten die het de Experimens en anderen kan geven.

Heb jij ook plannen voor een gaaf persoonlijk experiment? En lijkt het je leuk om als ‘experimens’ bij Track and Hack je ervaringen tijdens je experiment te delen? Laat het dan weten!

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.