6 Tips om gelukkig te worden zonder daarvoor succesvol te zijn

succes-vs-geluk

Succes en geluk worden vaak in één adem genoemd. Wanneer iemand succesvol is, is hij ook gelukkig. Het zijn niet mijn woorden, maar deze stelling wordt wel vaak gebruikt. Maar waar komt deze (vaak foute) aanname eigenlijk vandaan?
Iedereen kent wel mensen die succesvol zijn. Denk maar aan eens aan filmsterren, topsporters, bekende muzikanten of van een heel andere orde; vooraanstaande mensen uit het zakenleven. De algemene opvatting is dat deze “succesvolle lieden” ook heel gelukkig zullen zijn. Zij hebben immers “alles”; status, geld, een knappe partner en een huis/huizen(!) om jaloers op te zijn. Dus zijn deze mensen ook gelukkig..toch? Of bepalen al deze verworvenheden toch niet het geluksgevoel en moeten we het behaalde succes nuanceren?

Succes vs. Geluk

Persoonlijk geloof ik niet zo in dit gigantische verschil tussen ‘hen’ en ‘ons’ waar het gaat om het ervaren van geluk. Natuurlijk, ‘zij’ zullen meer bezittingen hebben in materiële zin en ‘zij’ rijden in een grotere auto en wonen in een grotere, luxere woning dan waar wij het mee ‘moeten doen’. Maar ik zou graag eens onderscheid willen maken tussen succes enerzijds en geluk anderzijds. Want voor mij staan die twee begrippen toch echt los van elkaar! Ik durf zelfs te beweren dat succes niet altijd tot geluk leidt maar daarnaast waag ik het ook om te stellen dat het niet hebben van succes niet altijd tot ongelukkig zijn hoeft te leiden. Dan laat ik, maar dit terzijde, nog buiten beschouwing wat gelukkig zijn precies is en hoe je dit zou moeten meten. Het ervaren van geluk is immers een heel persoonlijke, unieke ervaring.

En, wat ook niet onbelangrijk is, welke tol vraagt dan een zeker succes van iemand? Bij die vraag wordt niet erg vaak stilgestaan wanneer er met een smachtende blik naar ‘het succes’ gekeken wordt.
Ik ben van mening dat geluk heel goed mogelijk is ZONDER succes, of op weg náár succes. Een persoonlijk doel hebben is dan ook een must voor iedereen die geïnspireerd en gemotiveerd wil blijven. Daar zal (bijna) iedereen het wel mee eens zijn.

6 Tips om gelukkig te worden zonder daarvoor succesvol te zijn

Maar om nu bij de essentie van mijn boodschap te blijven; waar moeten we nu op letten als we gelukkig willen worden zonder daarvoor eerst succesvol te moeten zijn? Hier volgen 6 tips als opstapje…

  • Stel gerust persoonlijke doelen, maar streef  er niet naar. Anders wordt je slaaf van jouw eigen doel.
  • Gebruik eens wat vaker je intuïtie, het zou zonde zijn om deze signalen (te vaak) te negeren!
  • Benoem voor jezelf de keerzijde van een bepaald succes en ontdek dat het gras niet altijd groener is elders.
  • Bedenk en doe dingen die jou vreugde geven en hou de positieve energie die dit zal opwekken vast.
  • Laat onbereikbare zaken los en benoem de zaken die jou NU gelukkig (kunnen) maken.
  • Leg de lat niet te hoog en wees trots op de resultaten die je (wel) behaalt.

Misschien heb ik je een klein beetje op weg geholpen naar meer geluk, zonder dat je daar direct succes voor nodig hebt.
Als dit het geval is, dan maakt mij dat ook weer gelukkig en daar hoef ik echt geen succesvolle ‘superster’ voor te zijn!

[bron featured image]

Richard Scheurwater-Donker (39) zet zich als therapeut in als begeleider en ondersteuner van mensen die te kampen hebben met persoonlijke (psychosociale) problemen. Het is zijn passie om mensen te helpen bij het (her)vinden van hun zelfstandigheid, weerbaarheid en het maken van weldoordachte persoonlijke keuzes. Dit doet hij door middel van cliëntgerichte coaching en counseling bij Online Hulpverlener.