Stop het zoeken naar geluk en begin met leven in het NU!

op-zoek-naar-geluk-leven-in-het-nu

Geluk is een breed en rekbaar begrip. We worden niet allemaal gelukkig van dezelfde dingen, toch willen we het wel allemaal heel graag zijn. Zo graag, dat we streven naar zaken waarvan wij een voorstelling hebben gemaakt dat als wij het doel bereikt hebben, de missie ‘gelukkig worden’ is geslaagd. Maar is dat ook wel zo? Ik durf het wel aan deze gedachtegang tegen te spreken. Ik hou mij zelf liever vast aan het gezegde: “Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak”.
Ga maar eens voor jezelf na; wordt je het meest gelukkig van de vakantie zelf óf beleef je meer (voor)pret bij het idee dat je binnen nu en een aantal maanden aan een mooi wit strand zult liggen? Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, maar zo zijn er velen te bedenken. Of het nu gaat om een nieuwe woning, een nieuwe baan, een nieuwe auto of zelfs een nieuwe relatie; vaak zijn de verwachtingen hooggespannen, hierdoor wordt je meegelift en zit je je vast te verkneukelen op wat komen gaat… Maar als ‘de buit’ is binnengehaald, komt het resultaat dan overeen met de verwachtingen die vooraf ten overvloede gevoed zijn? Je moet hier trouwens voor jezelf maar een (eerlijk) antwoord op geven..

Persoonlijkheidstypen

Natuurlijk heeft een verwachtingspatroon ook met de persoonlijkheid te maken, welke weer is gevormd door ervaringen, gedragingen en gevoelens uit het (recente) verleden. Dit bepaalt of je pessimistisch, realistisch of zelfs optimistisch tegen toekomstige zaken aankijkt! Omdat ik niet alles kan en wil behandelen binnen één en hetzelfde artikel laat ik gemakshalve (voor dit moment) de persoonlijkheidstypen verder buiten beschouwing. Dit artikel wil ik namelijk richten op de ‘gemiddelde’ mens en dus kan iedereen zich hiertoe aangesproken worden, maar ook hierover mag je zelf een standpunt innemen.

Leef in het NU

Waar het mij om gaat is dat het werkelijke geluk zich nooit en te nimmer in de toekomst kan afspelen. Als je je gelukkig voelt dan voel je dat NU, als je ergens hoge verwachtingen van hebt en je daar prettig bij voelt, dan voel je dit ook NU. Het klinkt misschien een beetje zweverig en filosofisch maar als je er goed over nadenkt bestaat er geen toekomst in het hier en NU, waarin alles zich afspeelt. Natuurlijk zal het binnenkort 2014 worden en hopen we allemaal op een fantastisch nieuw jaar, maar hoewel het bereikbaar is, is het toekomstmoment niet direct grijpbaar. En ik persoonlijk dat we daar juist een les in te leren hebben. Waarbij ik overigens nog wel kwijt wil dat mijn eigen ‘heden’ zich ook vaak in de toekomst afspeelt, want ik ben ook ‘maar’ een mens die het moeilijk vindt om zich te focussen op het hier en nu. Maar wat zou het veel teleurstellingen en gepieker voorkomen en wat zou het anderzijds veel geluk in het NU opleveren! Je kunt immers meer genieten van de (kleine) dingen om je heen wanneer je niet afgeleidt wordt door toekomstmuziek maar wanneer je je richt op het hier en nu. Kijk om je heen, aanschouw mensen, dieren, natuur en vrijheden en geniet ervan! Dit is moeilijker gedaan dan gezegd, maar ik wil je wel een aantal tips meegeven waarmee het wellicht al iets gemakkelijker wordt om te genieten van- en het leven in het hier en nu!

  • Denk niet dat alles er in de toekomst rooskleuriger zal uitzien, het kan je verlammen en afleiden van het huidige moment.
  • Geef meer aandacht aan zaken in het heden, het zal je leven verrijking en verdieping geven.
  • Denk niet dat het gras groener is aan de andere kant van jouw horizon, ook daar zijn er hedendaagse en grote problemen.
  • Gun jezelf de mogelijkheid om te genieten op DIT moment, spreek jezelf niet toe dat dit pas mag wanneer je je persoonlijke doel voor die dag of dit jaar bereikt hebt.
  • Laat zaken los wanneer vasthouden niets oplevert.
  • Vraag jezelf af op piekeren en een strakke planning voeren je geluk zal brengen nu en op een later moment.

Ik wens iedereen alle succes toe met het ervaren van geluk!

[bron featured image]

Richard Scheurwater-Donker (39) zet zich als therapeut in als begeleider en ondersteuner van mensen die te kampen hebben met persoonlijke (psychosociale) problemen. Het is zijn passie om mensen te helpen bij het (her)vinden van hun zelfstandigheid, weerbaarheid en het maken van weldoordachte persoonlijke keuzes. Dit doet hij door middel van cliëntgerichte coaching en counseling bij Online Hulpverlener.