Worden we dommer als we niet bewegen?

sporten-mensen-beweging-zwart-wit

Bewegen is goed voor ons lichaam, maar ook voor het functioneren van ons  brein. Bewegen is goed voor ons geheugen. Waar moeten we nu eigenlijk aan voldoen om voldoende beweging te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat we minstens een half uur per dag moeten bewegen (kinderen 1 uur), aan een stuk door en matig intensief. Een klein beetje zweten hoort daar dus bij. Hoe actief ben je?

Ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking behaalt deze bewegingsnorm. 60% behaalt dit dus niet. Volgens recente studies bewegen we steeds minder, ook onze kinderen. We worden dus steeds minder actief. Televisie kijken, computeren, appen enzovoort hebben veel invloed op het verminderen van bewegen. Uit een onderzoek blijkt dat als kinderen meer bewegen, zij ook beter presteren op school. De literatuur is helder over bewegen. Het is van belang voor ons brein en als neveneffect gaan de schoolprestaties omhoog. Hoe meer je beweegt, hoe slimmer je wordt.

In het basisonderwijs staat geen verplicht aantal uren voor gymnastiek. Vrijwel elke school geeft haar leerlingen twee keer per week 45 minuten les in bewegen. Geld om een professionele vakleerkracht in te huren is niet altijd aanwezig. Daarom geven leerkrachten zelf gymlessen. Bewegen heeft een enorme impact op onze hersenfuncties. Uit studies blijkt dat als kinderen op jonge leeftijd fysiek actief zijn, zij op oudere leeftijd minder kans op dementie hebben. Meer bewegen heeft dus invloed op je hersenfuncties en niet bewegen eveneens.

Gelukkig kun je de relatie tussen bewegen en geheugen weer herstellen, ook op latere leeftijd. Volgens professor Scherder zouden ouderen dan ook meer moeten worden gestimuleerd om te bewegen. Muizen die ’s nachts in een loopwiel rondrennen maken meer nieuwe neuronen aan, hebben een beter leervermogen en een beter langetermijngeheugen dan muizen die geen beweging hebben. Nu zijn wij mensen weliswaar geen muizen, maar zijn we te veel ‘muisstil’ wat bewegen betreft.

We  bewegen dus  onvoldoende. Wat kun je nu doen om aan de beweegnorm te komen?

Om aan de beweegnorm te komen is het belangrijk om er een gewoonte van te maken. Dit kun je het beste doen door bewegen te integreren in je dagelijks leven. Zo kun je een half uur achter elkaar je huis intensief schoonmaken. Je kinderen op de fiets naar school brengen. Elke avond een uurtje na het eten een flinke wandeling maken, thuis dansen op muziek of je aanmelden bij een sportschool of wandelclub. Als jij als ouder het goede voorbeeld geeft, is de kans groter dat je kinderen dit voorbeeld volgen.

[featured image]

Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij begeleidt organisaties, scholen, volwassenen en kinderen naar een hoger geluksbewustzijn. Haar missie is om in het jaar 2025 tenminste 51% van de Nederlandse bevolking te laten schitteren in geluk. Magazines als Change Think+, Spiegelbeeld, NRC-next, Elsevier, de Volkskrant, Europoort Kringen en Showbizz hebben haar geïnterviewd. Naast Track and Hack schrijft zij regelmatig columns voor o.a. Managers Online en Koffieleutjes.