4 Tips om de relatie met je leidinggevende te verbeteren

boos-op-baas

Veel mensen herkennen het wel, die vervelende baas die jou voortdurend de nare klusjes laat oplossen terwijl hij zelf nog geen vinger uitsteekt. Die veel te gestresste Partymanager die te druk is met het complete team toeschreeuwen wat ze zo snel mogelijk moeten doen, zonder zelf een keer op en neer te lopen.  Die teamleider die compleet overwerkt is, maar waarvan is een raadsel…

1. Krijg inzicht in het werk van je leidinggevende

Veel leidinggevenden lijken in eerste instantie niet zoveel uit te voeren en laten vooral graag dingen voor hen doen. Dit heeft een reden. Het volgende hebben zij moeten leren:

Les 1: ‘ Leer delegeren.’  Een van de redenen waarom ze deze personen vroegen was omdat ze keihard kunnen werken.  Een hoop uit handen geven is in het begin dan heel  raar om te doen. Maar eerlijk is eerlijk… je went er snel genoeg aan.

Les 2: ‘ Houd overzicht’. De grootste uitdaging in dit traject. keihard meewerken en toch weten wat overal gaande is. Hier wordt je dan  ook snel op afgerekend. Hoe meer je meehelpt hoe minder overzicht je hebt. Dit geldt zeker voor de mannelijke managers, die zijn al niet al te best in multitasken.

Les 3: ‘Regel het!’ De belangrijkste van de drie en combinatie van de vorige twee. Door genoeg te delegeren houden ze het overzicht.

2. De gevolgen als je leidinggevende het niet zou doen

Veel medewerkers vinden een goede aansturing fijn. Zo kunnen zij door met wat van hen verwacht wordt. Als je leidinggevende, al vertellend wat er moet gebeuren, zelf al een deel van het lijstje aan het afwerken is, blijft de vraag: ‘maar wat moeten wij dan doen?” En met zijn vijftienen op en neer rennen als een kip zonder kop, houd je niet bepaald meer vrije tijd aan over.

3. Wat je leidinggevende kan, kan jij ook!

Les 3 was ‘Regel het’. Dat is het werk van je leidinggevende. Loop je ergens tegenaan, kan je niet verder of zit je ergens mee?

Gebruik jouw delegeerskills en laat je leidinggevende het regelen.

4. Always look on the bright side of work

Ja, jij moet het zware werk doen; jij sleept met die kilo’s papierwerk, of torenhoge stapels borden of glazen. Maar je leidinggevende sleept voortdurend met de verantwoordelijkheid en alle uitdagingen van dien. Die kunnen mentaal een stuk zwaarder wegen dan die stapel borden die je in je handen hebt. Dus geef de beste man of vrouw maar die extra kop koffie, en pak er vooral ook een voor jezelf, dat hebben jullie allebei meer dan verdiend!

 

Als studente die stad en land afreist omdat het kan, kom ik genoeg merkwaardige dingen tegen en maak ik de raarste dingen mee. Ik houd er van om de dingen die ik om mij heen zie te analyseren en er over te speculeren. Volg +LauraHagen