Deze bel heeft mijn deuren geopend! En dat op zonne-energie!

solarbell-animatie-sluipverbruik

In Europa werken twee (!) kolencentrales om alle deurbellen van elektriciteit te voorzien. Zelfs als je deurbel niet gebruikt wordt, verbruikt deze stroom. Ook wel sluipverbruik genoemd. Verschillende duurzame projecten worden opgezet om deze vorm van verbruik tegen te gaan. Zo’n duurzaam project uit Nederland is de Solar Bell: een deurbel die werkt op zonne-energie.

Waar de meeste elektrische deurbellen werken met een transformator die 24/7 stroom verbruikt, werkt de Solar Bell geheel op zonne-energie en dus zonder transformator. Waarmee je tot 7 euro stroom per jaar bespaart en minder CO2 uitstoot. De accu in de bel zorgt ervoor dat ongebruikte energie wordt bewaard voor minder zonnige momenten. Zo kan er ook ‘s nachts en op donkere dagen gewoon worden aangebeld. Ook als je voordeur onder een carport is hoef je je geen zorgen te maken, de zonnecellen werken ook in de schaduw.

De deurbel is volgens de bedenkers, Bas van den Berg en Alexander Nijdam van DeVention, veel meer dan alleen een manier om geld en het milieu te besparen. Het gaat namelijk over de bewustwording van de energieverspilling: “Door het opvallende design en unieke uitstraling wekt het een dialoog op bij mensen, waarbij de bezitter van de Solar Bell de geïnteresseerde kan informeren over het sluipverbruik van deurbel maar ook over sluipverbruik in het algemeen.”

We namen de proef op de som en installeerden zo’n 2 maanden geleden de Solar Bell op de redactie. En inderdaad, de bel werkt. Mensen vroegen naar de bel en zonder zelf moeite te hoeven doen (buiten het vervangen van de oude bel) konden we zo bijdragen aan het verspreiden van de duurzame boodschap. Karmapunten in de pocket!

De Solar Bell opent letterlijk de deur naar een klimaatneutrale wereld. Check in onderstaande animatie hoe het werkt:

Update – Solar Bell goes crowdfunding!
Bas van de Berg en Alexander Nijdam van DeVention zijn op zoek naar mensen die hun volgende zonnepaneeltje willen aanschaffen. Met jouw hulp kunnen ze er voor gaan zorgen dat we twee kolencentrales aan energie gaan besparen op de deurbellen in Europa. Wie wil dat nu niet? Deze duurzame deurbel laat zien dat je een klimaatneutrale wereld belangrijk vindt. Ze hebben al 50% van hun funding behaald in de eerste twee weken! Bekijk hier hun voortgang!

solar-bell-crowdfunding

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.