Sinds kort neem ik als ik boodschappen ga doen, of gewoon lekker ga shoppen, mijn eigen tasjes mee. Een tijdje terug zag ik een filmpje over de reis van een plastic zakje. Heel mooi gefilmd, net een natuurfilm maar met een heel schokkende conclusie. In totaal zwerft er plastic afval in de wereldzeeën ter grootte van Europa. Dieren (met name vissen) eten ervan en gaan er of aan dood, of wij doden en eten ze, waardoor de giftige stoffen in ons lichaam terecht komen. Heel ongezond dus.
Even terugkomend op mijn voornemen, als ik in een winkel iets gekocht heb en ze vragen tasje erbij? Kom ik met mijn eigen tasjes op de proppen: “nee bedankt ik heb zelf al een tas”. Maar Ooo wat voelt dit goed en als een overwinning – hoe geitenwollensokkerig het ook is. Ik die het in mijn eentje opneemt tegen één van ‘s werelds grootste natuurrampen.
Natuurlijk loop ik soms tegen enorme irritaties op, je hebt te weinig tasjes mee merk je bij het afrekenen in de supermarkt. Dan maar mijn handtas vollaadden en niet te vergeten mijn fietstassen, die ik ook sinds kort heb! Wat zijn die dingen afgrijselijk lelijk maar zó handig!
Laten we achterwege laten dat we net mijn schoonouders verhuisd hebben waarbij we spullen in tientallen plastic tassen hebben meegekregen omdat zij daar zelf niet meer de ruimte voor hebben… Maar goed die gebruiken we nog en die komen vooralsnog niet in de natuur terecht. Ik blijf in ieder geval vrolijk doorgaan met mijn ietwat onhandige, maar o zo goede voornemen!
Feiten op een rij
De websites Lush.nl en KraanwaterUniversiteit hebben allerlei feiten op een rij gezet. Schrik niet.
- De wereld gebruikt tussen de 500 miljard en 1,2 triljoen plastic tassen per jaar. Dus tussen 500.000.000.000 en de 1.200.000.000.000.000.000 tassen per jaar.
- Wereldwijd worden er een 1 miljoen tassen per minuut gebruikt
- Een consument verbruikt per jaar gemiddeld 300 plastic tassen
- In de stad Dordrecht worden per jaar dus zo’n 36 miljoen tasjes gebruikt
- Nederlandse supermarkten verkopen jaarlijks 420 miljoen tassen. Daar komen nog eens een miljard gratis tasjes bij.
- We gebruiken elke plastic tas gemiddeld 12 tot 20 minuten voordat we hem weggooien.
- Uit onderzoek blijkt dat plastic tassen tot 1000 jaar nodig hebben om af te breken.
- In Engeland worden elk jaar 17 miljard plastic tassen weggegeven door supermarkten, dat is genoeg plastic om heel Londen, Liverpool, Manchester, Newcastle en West Yorkshire te bedekken.
Let op, dat zijn geen tassen van alle winkels, maar alleen van supermarkten.
- De meeste plastic tassen worden geïmporteerd uit Thailand, Maleisië en China.
- Gemiddeld recyclen we maar 1 plastic tas op elke 200 die we gebruiken.
- Plastic tassen kunnen heel moeilijk worden gerecycled, vanwege hun samenstelling.
- In de periode 1994 tot 2006 vond de Marine Conservation Society Beach Watch bij afval onderzoeken gemiddeld tussen de 29 en 46 tassen per kilometer. Sinds 1994 is het aantal gevonden tassen toegenomen met 31,8 procent, van 29,2 tassen per kilometer tot 38.5 tassen per kilometer.
- In 1995 werden grote aantallen plastic tassen gerapporteerd (meer dan 70 procent van het totale afval) in bagger monsters van het continentale plat langs de Franse en de Spaanse Atlantische kust.
- Tijdens een onderzoek van drijvend zee afval in de zuid-oostelijke Pacific waren plastic tassen ruim in de meerderheid met 47,6 procent van alle gevonden voorwerpen.
- Plastic tassen kunnen worden aangezien voor voedsel en worden geconsumeerd door een groot aantal dieren. Het eten van afval zoals plastic tassen kan verstopping veroorzaken, wat resulteert in een vals gevoel van volheid. Als het afval in de maag blijft, kan dit leiden tot interne infecties, verhongering en dood.
- Op zee doodt plastic tas afval minstens 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden. Elk jaar. Maar ook op land maken plastic tassen vele slachtoffers, zoals kamelen, koeien en geiten.
- Plastic tassen veroorzaken ook verstrikking van zeedieren. Verstrikt raken kan leiden tot het verlies van beweging, verhongering, verdrinking en verstikking.
- Plastic tassen zijn vooral gevaarlijk voor soorten zoals zeeschildpadden, potvissen en albatrossen die kwallen of inktvis eten, omdat rondzwevende plastic tassen op dit voedsel lijken en per ongeluk worden opgegeten.
- Als een dier sterft door plastic, vergaat het lichaam en komt het plastic weer in het milieu waar het opnieuw schade kan aanrichten.
- Een walvis die dood aanspoelde aan de Normandische kust zat vol met plastic tassen en andere wegwerp plastic voorwerpen. Sommige van deze tassen kwamen uit sjieke Engelse winkelstraten.
- De productie van plastic tassen kost per persoon per jaar 2 kg CO2 uitstoot. Dat lijkt niet veel, maar er zijn veel mensen op aarde.
- Plastic tassen worden gemaakt van olie. We moeten er alles aan doen om de olieconsumptie te temperen en de planeet een beetje koeler te houden.
Wat kun je zelf doen?
- Bring your own (thermosbekers, plasticvrije tassen).
- Eenmalig is schandalig (gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics).
- De kunst van het weglaten (koop groente en fruit los en niet voorverpakt).
- Kies zo: eerst preventie (dus liever niet!), dan hergebruik en daarna recycling.
- Laat afval daar waar het hoort (gooi niets op straat of in het water).
- Stap niet over zwerfafval heen, maar raap het op en gooi het weg.
- Praat over de plastic soep in de oceanen – op je werk, school, bedrijf, instelling, gemeente en in de politiek.
[Bron Featured Image: Surfrider Foundation]