6 Dingen die je zelf kunt maken en dus niet hoeft te kopen

supermarkt-diy

Tegenwoordig vind je ieder product netjes verpakt in de supermarkt. Handig, maar daar betaal je wel voor. Niet alleen jouw portemonnee betaald daarvoor, maar ook het milieu. Om nog maar te zwijgen over de schadelijke stoffen in de middelen. Vroeger maakten mensen nog dingen zelf, waarom zou dat nu niet meer kunnen? Hier heb je 6 dingen die je eenvoudig zelf kunt maken en dus niet hoeft te kopen.

1. Schoonmaakmiddelen

schoonmaakproducten

Een bekend gezicht voor het gemiddelde huishouden (bron: Wikimedia)

Wasmiddelen, zeepjes en schoonmaakartikelen lijken kleine uitgaven, maar het loopt al snel op. Denk maar eens aan alle verschillende soorten schoonmaakmiddelen die er in de winkels te vinden zijn. Voor het tapijt is er een ander middel dan voor de tegelvloer. Of denk eens aan alle verschillende kleurtjes en geurtjes, de één nog maakt nog schoner dan de andere. Je kastjes staan er vast vol mee, terwijl je met simpele ingrediënten zoals azijn en olijfolie al heel ver kunt komen. Op het internet zijn eenvoudige stappenplannen te vinden om zelf je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

2. Bier en wijn

Ja, bier en wijn. Ook dat kun je zelf eenvoudig maken. En het is nog leuk ook! Maak er een uitdaging van om de beste bieren en wijnen te brouwen. Er is niet veel voor nodig. Neem bijvoorbeeld hier eens een kijkje.

3. Groenten en fruit

Groeten en fruit uit eigen tuin

Groeten en fruit uit eigen tuin (bron: Wikimedia)

Wat smaakt goed bij een lekker eigen gebrouwen biertje? Een zelfgemaakte Pizza Margherita met verse groenten! Groeten en fruit zijn gemakkelijk zelf te telen. Het is eenvoudig en goedkoop om je eigen voorraad sla, tomaat of radijsjes aan te maken. Daarbij worden veel mensen gelukkig van het bijhouden van een eigen tuintje. Ook kruiden kun je eenvoudig zelf maken, zelfs in je keuken voor het raam!

4. Speelgoed

Doe-het-zelf handpropeller

Doe-het-zelf handpropeller (bron: CreativityExchange)

Het speelgoed van tegenwoordig heeft vaak batterijen en instructieboekjes nodig en kosten vaak veel geld. Maar ouders van jonge kinderen zullen weten dat vaak het simpelste speelgoed een kind al heel blij kan maken. Soms kan de doos waar het speelgoed in zit interessanter zijn dan het speelgoed zelf. Wees creatief en maak je eigen speelgoed voor je kinderen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje hier voor inspiratie.

5. Cosmetica

Het gros van alle schoonheidsproducten zijn duur  en zitten vol met chemicaliën, dus waarom zou je niet zelf je eigen cosmetica maken? Het is niet zo moeilijk. Zo kun je bijvoorbeeld met yoghurt een gezichtsmasker maken waarvan je een gladde huid krijgt. Daarnaast zijn er talloze andere tips op het internet te vinden om je haar en huid gezond te houden zonder dat je daarvoor veel geld kwijt bent. Daarbij weet je precies wat je op huid smeert.

6. Cadeautjes

(bron: Gourmet.com)

Niets is leuker dan een cadeau op maat krijgen dat speciaal voor jou gemaakt is. Geef de volgende keer eens je zelfgebrouwen biertje of wijntje cadeau. Of maak een jam van de aardbeien uit je tuintje, voeg er een mooi etiketje aan toe en maak er iemand blij mee. Gegarandeerd dat het cadeau meer gewaardeerd wordt dan een standaard cadeau.

Je bespaart dus niet alleen geld met het maken van je eigen producten, maar het geeft je ook een goed gevoel van onafhankelijkheid. Probeer het eens en laat het ons weten als je nog meer tips hebt!

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.

4 Comments