6 supersimpele manieren om relaxter te internetten

relaxter-internetten

We all love the internet. Maar echt: alles wat we zoeken, staat erop. En dat is meteen ook het probleem: het is soms gewoon too. bloody. much! Door internet kunnen we enorm uit onze concentratie worden gehaald, waardoor we soms andere dingen niet op tijd afkrijgen en spontaan in de stresstand schieten. En hoeven we niets nuttigs te doen, dan worden we wel overspoeld door duizenden blogs en mailtjes. Met deze tips om relaxter met internet om te gaan, is dat zo afgelopen!

1. Instagram? Instapaper!

Via Twitter, Facebook en weet-ik-hoeveel feeds stuit je dagelijks op tientallen interessante artikelen. Maar ja, om die nu allemaal meteen te lezen… Er moet ook nog zoiets als gewerkt worden en bovendien houden je collega’s je scherm al als sluipschutters in de gaten. Gelukkig is daar de oplossing: Instapaper. Met deze app kun je artikelen die je ziet, bewaren, om ze ’s avonds met je pantoffels op tafel rustig na te lezen. Heb je meteen een mooi vooruitzicht voor tijdens je vier-uur-dip. Instapaper is te gebruiken voor je computer/laptop, iPad, iPhone en Kindle en kost € 3,59. Liever een gratis versie? Dan is Pocket je vriend.

2. Calm down

In twee minuten kalm worden als je druk bezig bent het internet af te struinen? Surf naar calm.com voor een instant relaxed gevoel. Op de site stuit je tegen een achtergrond van golven en klinkt er loungemuziek waarvan je hartslag direct omlaag gaat. Je kunt de muziek gewoon laten spelen, maar het is ook mogelijk om een ‘word-op-en-top-relaxed’-sessie in te stellen. Wat je ook doet, met deze site hoef je nooit meer gestrest het net op. Ook ultiem chillen in de trein? Download de Calm-app voor je iPhone!

3. ‘Hit unsubscribe’

Het fijne aan e-mail: even een boodschap versturen zonder de telefoon te hoeven pakken of bij iemand langs te moeten lopen. Het minder fijne: de bom aan reclame en nieuwsbrieven die dagelijks je inbox komt terroriseren. Wil je even snel je mail checken, moet je eerst langs 81 aanbiedingen en updates scrollen. De oplossing? Zoek binnen je inbox op ‘unsubscribe’ en ‘afmelden’. Je krijgt nu alle mailtjes van instanties waar je aangemeld bent om e-mail te ontvangen. Klik nu van iedere organisatie één mail aan, klik in de mail (vaak onderaan) op unsubscribe’ of ‘afmelden’ en voilà: nooit meer onnodige berichten in je inbox!

4. Maak je los van het herdershondsyndroom

Tien tegen één dat je weleens last hebt van het volgende: je bent aan het werk, hoort het geluidje van je mail en snelt als een malle naar je inbox om te kijken wat het is. Verdorie, weer een bericht van Onzinnigemail.com. Maar nu ben je wel mooi uit je concentratie gehaald. Voorkomen? Check je mail op vaste tijden. In het echt zit je namelijk ook niet constant als een herdershond naast de brievenbus om in de gaten te houden of er nog post voor je is. Daarbij: continu je mail checken is dweilen met de kraan open: stel, er komt een mailtje, dan reageer je daar op. Wil je net je Outlook afsluiten, stroomt er weer een nieuw bericht binnen. En zo kun je dus aan de gang blijven. Op vaste tijden e-mail afhandelen is veel fijner: je mist alsnog niks en reageert nog steeds snel, maar ondertussen kun je wel ongestoord werken.

5. Tik je content offline

Online een tekst aan het tikken, maar vlot het niet zo snel? Dikke kans dat je afgeleid wordt door Facebook-vriendschapsverzoeken, de tientallen tekstkleurtjes die de online editor biedt of het uploaden van coole pics of Partyflock. Wat het ook is, het zorgt er in ieder geval niet voor dat je geconcentreerd wat woorden uit je toetsenbord knalt. Gelukkig zijn er editors waarin je zonder afleiding kunt werken. Ze zijn namelijk zó eenvoudig, dat je niets anders kunt dan tikken. Een voorbeeld van zo’n editor is Ommwriter, die bestaat uit een achtergrond met wat boompjes, eventueel een meditatief muziekje voor tijdens het schrijven en verder… niets. Geen gehannes met kleurtjes, afbeeldingen en lollige lettertypes: tikken is waar het om gaat. En dat werkt verdomd goed. Je kunt Ommwriter downloaden voor je pc, Mac en Ipad tegen een kleine vergoeding. Wil je liever een gratis no nonsens-editor, dan is WriteMonkey een goede optie.

6. Plug it in

Als je écht niet kunt internetten zonder je Facebook- of Buzzfeed-verslaving te voeden, is het tijd voor het serieuzere werk: een plugin die website blokkeert. Welke plugin je kunt gebruiken, verschilt per browser, maar hoe dan ook: het is verdomd handig. Je geeft op welke website je wilt blokkeren en voor hoelang en klaar is Kevin. Zo, en nu lekker aan het werk!

[featured image]

Fleur (27) is redacteur bij online vrouwenmagazine Ze.nl en eigenaar van De Zenfiles, een blog waarop alles draait om relaxter en meer mindful leven. Namens de Zenfiles heeft ze ook haar eigen column in het tijdschrift Wellness Magazine. In haar vrije tijd schiet Fleur graag in de zonnegroet A, loopt ze rondjes van 5 kilometer en maakt ze foute (maar soms succesvolle) grappen voor haar vrienden. Haar Klippan-bank, die ze deelt met haar vriend, staat in hartje Utrecht. Volg +Zenfiles

2 Comments