Hoe ziet de mens er over 100.000 jaar uit?

mens-uiterlijk-toekomst-100000-jaar

De moderne mens is naar schatting zo’n 200.000 jaar oud, maar hoe ziet deze eruit over 100.000 jaar? De toekomst is nooit te voorspellen, maar wetenschapper  Nickolav Lamm maakte wel een schatting en kwam met het volgende antwoord.

 

De mens op dit moment:

mens toekomst uiterlijk

Niks aan de hand, een doorsnee man en vrouw. Aan de hand van deze personen werd door Lamm en Alan Kwan een schatting gemaakt over hoe het gezicht van de mens er in de toekomst uit zal zien. Hierbij maakte hij met computermodellen een schatting van welke genen in de toekomst het meest overheersen afhankelijk van het klimaat en technologische ontwikkelingen. Het feit dat het blanke modellen zijn heeft niets te maken met zijn onderzoek.

 

Over 20.000 jaar:

mens toekomst uiterlijk2

Er lijkt weinig veranderd, maar toch zijn er kleine veranderingen zichtbaar in beide gezichten. Zo zijn de voorhoofden groter vanwege de grotere herseninhoud. Dat is een trend die Lamm doorzet vanuit het begin van het ontstaan van de mens. De gele ringen in de ogen zijn speciale lenzen die fungeren als een soort Google Glass, maar dan nog geavanceerder. Daarnaast zijn er  minder gelaatstrekken zichtbaar in het gezicht.

 

Over 60.000 jaar:

mens toekomst uiterlijk3

Na 60.000 jaar zijn er al grotere verschillen zichtbaar volgens Lamm. Hoofden worden nog groter, maar daarnaast ook de ogen. Dit ligt volgens Lamm aan de kolonisatie van andere planeten in ons zonnestelsel. Doordat we rondvliegen door de ruimte en verschillende manen en planeten bewonen is ons lichaam daar op aangepast. Naast de grotere ogen is dat ook terug te zien aan onze donkere huid die meer pigment krijgt en dikker word. Dit om de mens te beschermen tegen UV straling buiten de ozonlaag van de aarde.

 

Over 100.000 jaar:

mens-toekomst-uiterlijk4

100.000 jaar! De eerder genoemde trends veranderingen zich door en daarbij komen er veranderingen zoals het haar dat dikker word, de neusgaten die groter worden en de ogen die de mens als een manga figuur laten lijken (Japanse mangatekenaars zullen worden gezien als Nostradamussen van onze tijd.)

 

Filmpje:

Toch heeft deze theorie nog een hoop kritieken en vraagtekens. Zo heeft de grootte van de hersenen niets te maken met intelligentie en ook niet met de grootte van het hoofd. Feit daarbij is dat onze hersenen op dit moment alleen maar kleiner worden en dat deze lijn door technologie door blijft gaan. Daarnaast zijn de wettelijke, sociale en culturele ontwikkelingen zijn compleet buiten beschouwing gelaten. Wat denken jullie?

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.