Onze grootste vriend-die-alles-weet? Wikipedia. Maar soms heb je die niet bij de hand. Wat te doen? Een paar ezelsbruggetjes slaan, zodat je kunt terugvallen op niemand minder dan… jezelf. Wij schreven 15 onmisbare ezelsbruggetjes voor je op!
Hoe je weet dat je met een ambulance en niet met een brandweer- of een politiewagen te maken hebt? Een ambulancehoorn is viertonig, en als je de sirene hoort, kun je er ‘am-bu-lan-ce’, ‘nog net niet dood’ of ‘je bed staat klaar!’ op zingen. Daarnaast heeft een politieauto een drietoon (po-li-tie) en een brandweerwagen een tweetoon (brand-weer).
A.M. en P.M. In Amerikaanse series kom je het ongeveer 54 keer per aflevering tegen, maar zelf onthouden wanneer je nu A.M. of P.M. noteert, is soms toch een tikkie lastig. Dat hoeft het niet meer te zijn met het volgende ezelsbruggetje: A.M. = ‘After Midnight’, dus na 00.00 uur. P.M. is ‘Passeerde de Middag’, dit gaat dus in na 12.00 uur ’s middags.
Weten of een maand 31 of 30 dagen heeft? Dat achterhaal je gemakkelijk met dit versje:
30 dagen hebben november, april, juni en september
de andere hebben er 30-en-1, behalve februari alleen
die heeft er 28 maar, en 1 erbij in het schrikkeljaar
Met je knokkels het aantal dagen per maand achterhalen kan ook. Bal je handen tot een vuist en tel je duimen niet mee. Begin bij je pink met januari. Alle maanden op de knokkel tellen 31 dagen, alle maanden in het kuiltje tussen je vingers, 30 (en februari 28 of 29 dagen).
Communiceren, ’t is zo makkelijk niet. Maar met LSD moet het lukken: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.
Weten waar het zuiden ligt? Pak je horloge en leg ‘m zo neer dat de kleine wijzer richting de zon wijst. Kijk nu naar de hoek die de kleine wijzer met de grote wijzer vormt. Denk nu een pijl in het midden van de hoek. Die pijl wijst richting het zuiden.
Altijd even een gedoe als je bij de slager staat: omrekenen van kilo’s naar ponden en/of onsen. Vanaf nu is dat verleden tijd, en het enige wat je nodig hebt om in dit geval easy peasy om te rekenen zijn… je handen! Twee handen in elkaar gevouwen is 1 kilo. Twee handen gebald tot twee vuisten is 2 pond. Twee handen met tien gespreide vingers is 10 ons. 1 kilo is dus 2 pond is dus 10 ons.
Hij is dan wel bekend, maar hij is altijd handig en nog vaak genoeg de redder van menig Nederlander: ’t Kofschip. Dit woord gebruiken we om te achterhalen of een zwak werkwoord in de onvoltooid verleden tijd met een -t of een -d vervoegd moet worden. Het werkt als volgt: haal -en van het hele zwakke werkwoord dat vervoegd moet worden af. Komt de letter waarmee het woord nu eindigt voor in ’t Kofschip? Dan vervoeg je het werkwoord met -t. Is dit niet het geval? Dan gebruik je -d. Bijvoorbeeld:
verhuizen
-en eraf = verhuiz.
Komt de -z voor in ’t Kofschip? Nee. Dan schrijven we dus verhuisde (en daarmee dus ook verhuisd).
Lang niet gereden, of hard bezig aan je rijbewijs? Maak het jezelf makkelijker door in ieder geval nooit meer de volgorde van je pedalen te vergeten met het woord Kreng: Koppeling, Rem, Gas. ‘Kees Rijdt Graag’ kan ook!
Wanneer vervoeg je een werkwoord met de persoonsvorm jij met een -t? Als jij voor het werkwoord staat. Komt jij achter het werkwoord, dan laat je de -t weg, of: ‘Kom jij te laat thuis, dan krijg je geen thee’.
Voor wie geen zin heeft om weer een lesje Nederlands te nemen, maar wel net wil doen of-ie de basis onder de knie heeft: de negen koppelwerkwoorden zijn terug te vinden in ‘Bob Had Zo Veel Was’. Iedere medeklinker in deze zin is de beginletter van een koppelwerkwoord: blijven, blijken, heten, dunken, voorkomen, lijken, worden, schijnen.
Je gebruikt de kraan iedere dag, maar je weet het nog steeds niet goed: wat zijn nou de juiste draairichtingen voor het open- en dichtdoen van dat ding? Onthoud gewoon DROL: Dicht is Rechts, Open is Links.
Het blijft een beetje een gek woord: onmiddellijk. Hoe kun je nu onthouden hoe je het precies schrijft, met al die medeklinkers? Met het volgende zinnetje: ‘Ik ga slapen met twee dekens en twee lakens.’ In onmiddellijk zit dus twee keer een -d en twee keer een -l.
In de winkel om nieuwe sokken te scoren, maar twijfel je over de maat? Doe de sok om je vuist. Als de voet van de sok eromheen past, heb je de goede maat te pakken.
Je kent het wel: je hebt een mooie broek op het oog, maar je bent je taillemaat even kwijt. Geeft niks! Sla de taille van de broek om je nek. Past hij er precies omheen? Dan is de taille goed.
Hoe vaak horen we het wel niet: ‘Ik schijt alle kleuren van de regenboog!’? Maar eh, wat waren die kleuren ook alweer? Denk aan ROGGBIV: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet. Ook leuk: ‘ROGGeBrood Is Vies’.