De verbazingwekkende resultaten van het Rijstexperiment

rijstexperiment bordjes

Jaren geleden heb ik een prachtig experiment uitgevoerd met (destijds) een verbazingwekkende uitkomst. Het laat de effecten zien van emoties en geluk. Het experiment is heel simpel. Kook witte rijst. Laat dit afkoelen en plaats dit (het liefst) in 3 afzonderlijke glazen potten met deksel. Eén potje rijst behandel je een aantal weken 2 x per dag met liefde, de ander met afgunst en haat en het 3e potje negeer jij. Doe dit een aantal weken met de daarbij behorende emoties (dus niet alleen de woorden uitspreken maar ook het gevoel erbij).

Dit experiment is door Sylvia Buijtendijk, mentor van de opleiding tot gelukscoach, herhaalt en uitgevoerd op een basisschool. Prachtig initiatief. Elke dag spraken de kinderen met rijst. Afhankelijk van de woorden: “wat een mooie rijst”, “wat ben jij lief”, “vervelende rijst”, “stomme rijst” tot totaal negeren waarbij een handgebaar werd gemaakt.

Het resultaat was weer verbluffend. Rijst met mooie woordjes bleef wit. Rijst met nare woordjes werd zwart. Rijst wat genegeerd werd ging klonteren. Wat denk jij wat er gebeurt in jouw systeem, maar ook in je omgeving, als je langdurig gestrest bent, gefrustreerd, boos, afgunstig, jaloers enzovoort.

Let wel. Er is totaal niets mis met emoties, voel ze, word ze gewaar, praat met ze, geef ze een stem. Maar als jij langdurig in een emotie blijft hangen heeft dat niet alleen effect op jezelf maar ook op je omgeving. Doe gerust zelf eens het rijstexperiment en kijk naar het effect.

Leer ervan, wees dankbaar voor het inzicht en ga weer gelukkig verder!

Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij begeleidt organisaties, scholen, volwassenen en kinderen naar een hoger geluksbewustzijn. Haar missie is om in het jaar 2025 tenminste 51% van de Nederlandse bevolking te laten schitteren in geluk. Magazines als Change Think+, Spiegelbeeld, NRC-next, Elsevier, de Volkskrant, Europoort Kringen en Showbizz hebben haar geïnterviewd. Naast Track and Hack schrijft zij regelmatig columns voor o.a. Managers Online en Koffieleutjes.

2 Comments