10 Simpele dingen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat je er gelukkiger van wordt.

wetenschap-geluk

Gelukkig zijn is iets waar ieder mens naar streeft in zijn leven, maar toch zijn we nog niet achter de ware bronnen van ultiem geluk. Er is dan ook (nog) geen sleutel tot geluk. Althans, niet een sleutel die voor iedereen geldt. Een troost: er zit geen slot op geluk. Iedereen wordt gelukkig van verschillende dingen en geluk is dan ook persoonlijk. Wel zijn er een aantal voorwaarden die door onderzoekers na wetenschappelijk onderzoek zijn aangewezen waarvan je gelukkiger wordt. Hieronder vind je de 10 simpelste tips, verzameld uit artikelen, hoe je gelukkiger wordt met jezelf en je omgeving. Doe ermee wat je wilt.

1. Beweeg meer, 7 minuten per dag kan al genoeg zijn

hersenen geluk na beweging

Wij schreven er ook al eerder over op Track and Hack, maar nu blijkt voldoende beweging op een dag je ook gelukkiger te maken. Het zorgt voor meer activiteit in je hoofd en dat je hersenen meer dopamine (ja, daar wordt je blij van) aan maken. Het smoesje dat geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan kun je jezelf ook niet meer vertellen na dit onderzoek waaruit blijkt dat een work out van 7 minuten voldoende kan zijn. Daarnaast zorgt het sporten er ook voor dat je zelfbeeld over je lichaam beter wordt. Proefpersonen waren meer tevreden met hun lichaam na het sporten, ook al waren er geen directe uiterlijke veranderingen merkbaar.

2. Slaap meer

Het is al bekend dat ons lichaam zichzelf hersteld aan het eind van de dag door te slapen, zodat je de dag erna weer productief kunt zijn. Maar nu is ook bekend dat voldoende slaap je gelukkiger kan maken. Zo werden bijvoorbeeld in dit onderzoek proefpersonen gevraagd om een aantal positieve en negatieve woorden te onthouden. Na een nacht slapen werd ze gevraagd naar die woorden. De mensen die weinig slaap hadden gehad wisten meer negatieve woorden als positieve op te noemen. Voor de mensen die die nacht veel slaap hadden gehad wisten vooral de positieve woorden. Daarnaast is er een onderzoek gedaan naar de gemoedstoestanden van werknemers na een weinig slaap tegenover veel slaap. Het is geen verrassing dat slaap daarbij ook een rol speelt.

3. Spendeer meer tijd met je familie en vrienden, voordat het te laat is

baby geluk familie man

Een lijstje over gelukkig worden zou niet compleet zijn zonder een punt over familie en vrienden. Het klinkt cliché, maar het is niet voor niets één van de meest voorkomende dingen waar stervende mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Sociaal contact zorgt voor een hogere mate van geluk, ook voor introverte mensen.

We worden gelukkig als we familie hebben, we worden gelukkig als we vrienden hebben en bijna alle andere dingen waarvan we denken dat we gelukkig worden, zijn eigenlijk manieren om meer vrienden en familie te krijgen.

4. Ga dichterbij je werk wonen

Het reizen naar je werk blijkt een verrassend effect te hebben op de mate van geluk. Het reizen met het openbaar vervoer of het wachten in een file zorgt ervoor dat je geluksniveau daalt. Als je na gaat dat je twee keer per dag reist en dat zo’n vijf keer per week, dan heb je misschien wel door dat minder reisafstand meer waard kan zijn dan een groot huis.

5. Ga naar buiten, je wordt het gelukkigst bij een temperatuur van 13,9°C

buiten gelukkig temperatuur

Volgens Shawn Achor wordt je gelukkig van frisse buitenlucht. In zijn boek The Happiness Advantage legt hij uit dat je niet alleen gelukkig wordt van het buiten zijn, maar ook dat het je geheugen verbeterd. Om het maximale geluk uit de frisse buitenlucht te halen, wordt het aanbevolen om minimaal 20 minuten per dag buiten te zijn. De ideale temperatuur om naar buiten te gaan om gelukkiger te worden is volgens het Engelse meteo consult 13,9 graden Celcius.

6. Help anderen, 100 uur per jaar is perfect

Iets waar je niet alleen gelukkiger van wordt, maar waar je je ook gelukkiger door voelt is het helpen van anderen. Volgens onderzoek van Achor is 100 uur per jaar een goed aantal om je gelukkiger te voelen. Al kun je binnen een seconde ook al iemand helpen waardoor je gelukkiger wordt.

Ain’t nobody got time for that?! 100 uur per jaar klinkt veel ,maar dat is het niet. Omgerekend is het maar twee uur per week. Naast tijd wordt je ook gelukkig van het kopen van dingen voor anderen.

7. Oefen je lach

Dat je van lachen gelukkig wordt is voor veel mensen geen verrassing, maar volgens dit onderzoek kan het oefenen van je lach in combinatie met het denken aan positieve gedachten je ook gelukkiger maken. Daarnaast zorgt lachen ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn.

Zorg wel dat je je lach op de juiste manier oefent. Het verschil in de ogen is te zien op onderstaande afbeelding.

lachen met je ogen

8. Plan een vakantie, maar ga niet

Daadwerkelijk op vakantie gaan maakt mensen gelukkig. Maar recent onderzoek laat ook zien dat het plannen van een vakantie ook al zorgt voor een gevoel van geluk. Je kunt het ook beter bij het plannen houden, want na een vakantie zakt de mate van geluk vaak ontzettend snel.

9. Mediteer en maak je hoofd leeg

Meditatie is belangrijk voor het brengen van focus en kalmte. Juist die focus en kalmte die voortkomt uit het mediteren blijkt ook goed te zijn voor de mate van geluk. Daarnaast zorgt het voor positieve gedachten. Het mediteren maakt je hoofd leeg, bijna letterlijk. Verschillende hersenscans laten zien dat door meditatie de activiteiten in de hersenen worden gewist. Wat dus betekent dat je met een schone lei verder kunt. Alle (negatieve) zijn voorbij gekomen dus je hoeft er niet meer aan te denken. Wat resulteert in het denken aan niks: mindfullness.

10. Wees aardig en dankbaar

Niet alleen anderen worden er gelukkig van, maar jijzelf ook. Volgens dit onderzoek maakt het trainen van deze eigenschappen je gelukkig. Zo kun je bijvoorbeeld door iedere dag drie dingen delen met vrienden waarvoor je die dag dankbaar bent of waar je om hebt gelachen. Je zult al snel merken dat je positiever in het leven komt te staan.

Dit waren tien simpele tips waarmee je op korte termijn kunt proberen om gelukkiger in het leven te staan. Heb jij zelf andere interessante (wetenschappelijke) artikelen gevonden? Deel het met ons in een reactie!

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.