T&H Lab: Week 2 van mijn No Shopping Challenge

lifehack-kledingkast-opruimen-no-shopping-challenge

Een tijdje terug begon Sophie met haar zogenaamde no-shopping challenge om te ontdekken wat ze al heeft. Ze besluit om te proberen om een maand lang geen nieuwe kleding aan te schaffen, wat vrij lastig is voor een styliste en shopverslaafde. In dit deel verteld Sophie hoe het haar verging in de tweede week. Lees hier het eerste deel.

Week 1 voelde al als een aardige marteling met mooi, ideaal shopweer! Máár ik heb toch de verleiding weerstaan om te gaan shoppen. Uiteraard wel de dagelijkse boodschappen aan eten en drinken, anders haal ik het einde van de maand sowieso niet.

Week 2 was na het succes van week 1 nog vele malen moeilijker. Voor mijn werk moest ik deze week verplicht shoppen om de nieuwste badmodetrends te spotten. Niet geheel vervelend, mits je iets voor jezelf kunt kopen. Ik heb met enorm leuke dingen in mijn handen gestaan, kopen of niet? Gelukkig kon ik me bedwingen, mede omdat ik even mijn eigen badmodevoorraad thuis had gecheckt. Met 8 bikini’s en 1 badpak en voor mijn vriend 4 swimtrunks en 5 beachshorts op de plank is het ook niet echt heel hard nodig. Daar komen wij de vakantie heus wel mee door!

Ik moet stiekem toegeven dat ik best vaak webshops heb bekeken deze week. Ik krijg vaak aanbiedingen in mijn mailbox en die zijn erg moeilijk te weerstaan. Zeg nou zelf 30% korting op alles, is toch een koopje, en het is nog niet eens echte uitverkoop. Maar heb ik iets nodig? NEE!
Nu ik deze beproeving doorsta merk ik pas wat het psychologisch effect is van nieuwe spullen kopen. Even ben ik er heel gelukkig mee maar na een dag krijg ik alweer de drang om weer iets nieuws aan te schaffen wat ik meestal echt niet nodig hebt.

Tips voor een opgeruimde kledingkast

Deze week ben ik begonnen met een nieuw systeem in mijn kledingkast. De grote wisseltruc van winter- naar zomerkleding heeft al plaatsgevonden en de eerste selectie kleding, die ik echt niet meer mooi vind of die niet meer past, is al de deur uit naar de kringloop of in een kici-bak. Ik las laatst op een site een hele handige opbergtip (met name handig als je een hanggedeelte in je kledingkast hebt, zoals wij). Spreek met jezelf een tijdspanne af, bijvoorbeeld een maand. Hang de kleding die je vaak draagt op een hanger met de bolle kant van de haak naar je toe, de kleding die je niet of nauwelijks draagt hang je met de open kant naar je toe. Wanneer je iets gedragen hebt hang je het dus terug met de bolle kant van de haak naar je toe. Check na een maand wat je wel en niet gedragen hebt. Meestal heb je een aantal favorieten die je vaak draagt en de rest is bij mij vaak kleding die ik echt niet kon laten liggen omdat het zó goedkoop was. Denk erover na of je deze kleding echt nog nodig hebt. Zo niet, maak er iemand anders blij mee door het online te verkopen of breng het naar de kringloop of een kici-bak. Jij blij met de ruimte die het creëert en het opgeruimde gevoel in je hoofd dat het geeft, en een ander met zijn of haar nieuwe tweedehands aanwinst!

Oja, ik heb toch een confession to make; ik heb een nieuwe hardloopbroek gekocht, een korte. Ik rende nog in mijn winterbroek en dat is nu echt niet meer te doen met dit warme weer. Hopelijk is het me vergeven. In mijn achterhoofd houdende dat hij heel functioneel is en niet omdat het de nieuwste trend is. Alhoewel het kopen ervan stiekem toch erg fijn voelde…

Op naar week 3 met frisse moed, en hopelijk weinig tot geen prikkelingen en uitgaven!

[bron featured image]

Sophie is een vegetarische Bourgondiër die werkt aan een mooiere wereld om haar heen. Als styliste in de modebranche, maar ook als bewuste bewoner van planeet Aarde.