5 Tips voor een snelweg naar een waardevol netwerk

netwerk-nederland-snelweg-tips

Netwerken is tegenwoordig niet meer weg te denken in een samenleving. Een groot netwerk kan je overal brengen. En jij kan anderen zo overal brengen. Dit geldt op zowel persoonlijk vlak als zakelijk.
Maar zo’n netwerk opbouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Volg deze tips en kijk waar jouw zelfgebouwde netwerk-weg je naartoe leidt.

Tip 1: De snelweg

Facebook, LinkedIn, Twitter en andere social media worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. Met je telefoon in je hand, ben je rechtstreeks gelinkt aan al deze mensen. Denk aan de functie ‘vrienden van vrienden’ en ‘stel een vriend voor’ op Facebook, followen op Twitter en connecten op LinkedIn. Gebruik deze functies en ontdek welke korte routes het teweeg kan brengen.

Tip 2: De verkeersborden

Heb jij een goed gesprek met iemand? Vraag zijn of haar kaartje, je weet nooit waar het goed voor is. Voor jezelf of voor iemand die je kent. Of iemand die een vriend van jou kent, of daar weer een bekende van. Maak zelf ook visitekaartjes om uit te delen. Deze namen en nummers leiden je in de richting van je eindbestemming, net als verkeersborden op straat.

Tip 3: Seven Handshake-theorie

Deze theorie is gebaseerd op een rekensommetje. Iemand heeft ooit uitgerekend dat iedereen op deze planeet maximaal 7 personen van ieder ander verwijderd is. de vrienden van vrienden functie uit stap 1 zijn dan al twee personen. Moet je eens nagaan hoe snel je dan bij de onze Minister President terecht zou kunnen komen.

Tip 4: Onderhoud verrichten

Aan iedere weg die gebruikt wordt, wordt onderhoud verricht. Zo is dat ook met je netwerk. De personen en bedrijven waar je jezelf aan gelinkt hebt. Help hen door anderen weer aan hen te linken en houdt het contact een beetje warm. Zo raak je niet in vergetelheid en wordt de weg niet doodlopend.

Tip 5: Wees een navigatiesysteem

Jij bent degene die alle wegen kent in jouw netwerk. Wijs daarom anderen de weg hierin en wie weet ontdek je nog wel een zijstraatje naar een hele nieuwe netwerktak!

Je netwerk is je persoonlijke infrastructuur: het maakt voor jou de weg vrij. En ja, de ene is hobbeliger dan de ander, maar ze zijn allemaal begaanbaar!

Als studente die stad en land afreist omdat het kan, kom ik genoeg merkwaardige dingen tegen en maak ik de raarste dingen mee. Ik houd er van om de dingen die ik om mij heen zie te analyseren en er over te speculeren. Volg +LauraHagen