Growth Hacking: Hoe Dropbox uitgroeide tot een miljardenbedrijf, in 7 lessen

dropbox-growthhacker-founder

Waar we eerder al een artikel schreven ter introductie van Growth Hacking, gaan we Growth Hacking nu behandelen aan de hand van het perfecte praktijkvoorbeeld: de groei van Dropbox. Waar ze eerst faalden om via traditionele wegen hun product aan de man te krijgen, lukte het binnen een aantal maanden wel om uit te groeien tot een miljardenbedrijf met meer dan 50 miljoen gebruikers! Dankzij een fijn staaltje Growth Hacking.

Zoveel groei binnen slechts vier jaar is niet voor veel bedrijven weggelegd en voorheen lukte het dan ook alleen via investeringen in grote advertenties. Met de verschuiving van push naar pull kunnen startup bedrijven ervoor zorgen dat hun product zichzelf verkoopt en dat gebruikers zelf vertellen hoe goed het product is. Goedkoop en zeer effectief! Dankzij simpele aanpassingen in de usabillity en vormgeving van hun product, zorgden de oprichters van Dropbox ervoor dat ze gigantisch groeiden. Hieronder vind je zeven manieren waarop het Dropbox is gelukt en waarmee het jou ook zou moeten lukken.

 

1. Homepage

De mensen die voor het eerst de website van Dropbox bezoeken zullen meteen merken dat het design heel minimalistisch is. Dit was vanaf het begin ook al het geval:

growth hacking dropbox

Toen

Maar door een kleine aanpassing groeide het aantal inschrijvingen nog meer. Doordat de gebruiker minder keuze had was de drempel lager om zich in te schrijven. Daarbij was het filmpje gemakkelijker af te spelen:

growth hacking dropbox home

Nu

Veel start up bedrijven hebben een soort gelijke pagina als landingspagina voordat de daadwerkelijke site al de lucht is. Hiermee kun je e-mailadressen van geïnteresseerden alvast verzamelen, welke later nog van waarde kunnen zijn.

Les: Gooi je gebruikers niet dood met redenen waarom ze jouw product nodig hebben. Een goed product verkoopt zichzelf. Het heeft geen overtuiging nodig van jouw kant.

 

2. Het proces om je te registreren is eenvoudig

Het registreren bij Dropbox is gebeurd in slechts een paar stappen waar je niet eens een browser bij nodig hebt. Voor de gebruiker is het ook duidelijk dat het slechts een paar stappen zijn. Hij weet waar hij aan toe is:

dropbox sign up

Het registreren is heel eenvoudig

Na de installatie plaatst Dropbox een Photos map met daarin een ‘Getting Started’ documentje waarin wordt uitgelegd hoe Dropbox werkt.

gettingstarted dropbox

Het Getting Started documentje helpt je op weg

Facebook moedigt hun gebruikers aan om via hun e-mailaccount hun vrienden te zoeken. Marktplaats komt regelmatig met speciale acties via de mail. En MySpace had in haar beginjaren Tom als eerste vriend die je op weg hielp.

Les: Hoe help jij je gebruikers in het begin van je product? En hoe zorg je dat ze betrokken blijven?

 

3. Het ‘refer a friend’ principe

Dit is één van de meest effectieve growthhacks die er voor heeft gezorgd dat Dropbox staat waar het nu staat. Het welbekende ‘refer a friend’ waarbij je het product kan aanbevelen bij een bekende is de ultieme vorm van mond tot mond reclame. Volgens mede oprichter Drew Houston steeg het aantal aanbevelingen met 60%! Dropbox maakt het haar gebruikers heel gemakkelijk om anderen te vertellen dat ze het product gebruiken. Het is niet alleen gemakkelijk voor de gebruiker, maar ook aantrekkelijk. Hij wordt beloont met extra opslagruimte bij iedere aanmelding van een vriend.

dropbox refer

Dropbox aanbevelen aan vrienden kan via mail…

url refer dropbox

… en via een persoonlijke URL

Aanbevelingen die afkomstig zijn van een vriend wekken meer vertrouwen, dan een advertentie van een vreemd bedrijf. En het enige dat het Dropbox heeft gekost is 250 mb per nieuwe aanmeldig. Dat is veel voordeliger dan bijvoorbeeld een Adwords campagne of een klassieke marketing campagne.

Les: Voordat je heel veel geld in advertenties stopt, bedenk of je het ‘refer a friend’ principe kunt toepassen. Geen enkele campagne kan tippen aan een aanbeveling van een bekende.

 

4. Social Media

Uiteraard kan social media niet ontbreken in de succesformule van een growth hacker. Ook Dropbox heeft hier slim gebruik van gemaakt. Waar veel bedrijven hun bezoekers doodgooien met een Like Us of een Follow Us, heeft Dropbox het slimmer aangepakt. Simpelweg door het belonen van de gebruiker voor het gebruik maken van social media:

social media dropbox growth

De gebruiker krijgt extra opslagruimte voor ieder social mediakanaal dat ze toevoegen.

Op dit moment heeft Dropbox meer dan 3 miljoen volgers op Twitter! Hoewel deze volgers niet allemaal afkomstig zijn door deze hack, heeft het in ieder geval niet in hun nadeel gewerkt. Integendeel.

Les: Het is niet meer voldoende om een Like Us of Follow Us in je etalage te plakken. De gebruikers moeten beloond worden voor hun acties. Denk bijvoorbeeld aan een korting voor nieuwe Facebook likes. Zorg er wel voor dat je bezoekers niet direct weer hun like of follow weg kunnen halen nadat ze de korting hebben ontvangen. Hier zijn verschillende api’s voor.

 

5. Het delen is eenvoudig

Dropbox zorgt er voor dat mensen gemakkelijk hun bestanden kunnen delen met anderen. Zowel de persoon die een bestand verstuurt, als de ontvanger hoeven weinig moeite te doen. Daarnaast zijn er geen vervelende advertenties of wachttijden voordat het bestand kunt downloaden.

dropbox download file

De pagina voor het downloaden van een gedeeld bestand is heel simplistisch…

Concurrentie van Dropbox kiest voor een andere tactiek waarbij ze advertenties gebruiken in combinatie met een timer waardoor je moet wachten op je download. En als je niet wilt wachten, dan moet je betalen voor het gebruik van MegaUpload. Niet bepaald gebruiksvriendelijk.

… in tegenstelling tot de downloadpagina van concurrent MegaUpload

Les: Nog niet alle websites hebben knoppen om content te delen. Als je deze wel hebt, zorg er dan voor dat de gebruikers deze eenvoudig kan vinden en gebruiken. Als een Dropbox gebruiker een bestand deelt met een niet-Dropbox gebruiker, dan zal deze zien hoe eenvoudig het werkt en hoe simplistisch het eruit ziet. Hoe ziet jouw product eruit als gebruikers het delen met niet-gebruikers?

 

6. Dropbox Space Race

Dropbox heeft regelmatig acties waarbij gebruikers extra opslagruimte kunnen krijgen. Zo was er recentelijk de Dropbox Space Race waarbij scholen en universiteiten verspreid over de hele wereld met elkaar de strijd aan konden gaan wie de meeste aanmeldingen kon krijgen. Hoe meer aanmeldingen, hoe hoger het extra opslagruimte. Hierbij speelde Dropbox slim in op een grote doelgroep: de studenten. Zodra deze studenten geen student meer zijn, zijn ze toch gewend aan het hebben van veel opslagruimte. Met als gevolg dat ze een uitbreiding kopen. Daarnaast zorgde de Buzz voor veel extra publiciteit.

opslagruimte dropbox space race

Hoe meer aanmeldingen, des te meer extra opslagruimte

Les: Wat zijn de eigenschappen van je doelgroep en hoe kun je hun inzetten (en belonen) voor het verspreiden van je product?

 

7. Beschikbaar op elk apparaat

Dropbox zag vanaf het begin al in hoe belangrijk het is om je product werkend te hebben op zowel Windows, Mac, Linux en alle smartphones. Het product zorgt er voor dat mensen dat mensen op ieder moment een bestand moeten kunnen bekijken, ongeacht welk device. Daarnaast kan de gebruiker ook altijd via de website bij zijn bestanden.

Les: Dropbox begrijpt wat haar gebruikers nodig hebben en stelt het product daar op af. Hierdoor zijn ze beter dan hun concurrentie. Wat doe jij als eigenaar van je bedrijf om je concurrentie te slim af te zijn?

Het lijken hele simpele punten waardoor Dropbox zo gigantisch is gegroeid, maar bedenk je dat veel van deze hacks nog niet (goed genoeg) waren gebruikt door anderen. Ook Dropbox heeft een paar missers gehad, maar het gaat erom dat je uiteindelijk een keer raak zit. Bedenk nieuwe manieren om te groeien, probeer ze uit en houd bij wat het effect is om zo de resultaten in je voordeel te gebruiken: Track and Hack.

Heb jij één van deze growth hacks al in de praktijk uitgevoerd? Wat zijn volgens jou de andere zaken die een rol hebben gespeeld in de gigantische groei van Dropbox?

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.