5 Handige tips voor het schrijven van deelbare content

tips-schrijven-content-deelbaar

Er zijn miljoenen blogs met geweldige artikelen verspreid over het internet. Waarom zouden mensen juist de jouwe moeten lezen, of delen. Het is niet gemakkelijk om mensen zover te krijgen dat ze jouw artikelen gaan lezen, maar volgens Daniel Wallen zijn er wel een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat mensen het niet kunnen weerstaan om jouw content te gaan delen. Hieronder zie je 5 tips van Wallen.

1. Weet voor wie je schrijft

Voordat je jouw geweldige posts de wereld in slingert is het slim om bij jezelf na te gaan wie je publiek is. Willen je lezers bijvoorbeeld snel en to-the-point berichten lezen over jouw onderwerp, of zijn ze juist geïnteresseerd in uitgediepte verhalen. Het is logisch dat je dit nog niet weet als je start met een blog. Daarom is het belangrijk dat je je statistieken goed in de gaten houdt. Je kunt een aantal testartikelen plaatsen waarbij je snel en to-the-point bent en daarnaast een zogenaamde longread-artikel. Zo kun je monitoren welke artikelen populair zijn en na je experiment weet je wat je publiek graag leest.

2. Keep it real

Volgens Wallen kun je met je blog nooit iedereen tevreden houden. Het lukt dan ook niet om een artikel te schrijven waarbij je probeert om iedereen te bereiken, want zo bereik je uiteindelijk niemand. Probeer vooral jezelf te blijven.

3. Omschrijf de pijn en kom met een oplossing

Iedere post waar je mee komt moet volgens Wallen een oplossing bieden voor een probleem waar je lezer mee zit. Voordat je met de oplossing komt, kun je eerst de pijn beschrijven tot in de details. Op die manier herkent de lezer zich nog meer in het verhaal en klinkt jouw oplossing als de beste oplossing ooit. Als je er moeite mee hebt om erachter te komen waar je lezers mee zitten kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat hebben je lezers gemeen? Hebben ze gemeenschappelijke doelen?
  • Wat zijn de redenen dat ze die doelen niet behalen?
  • Wat zeggen de negatieve stemmetjes in hun hoofd waardoor ze niet in actie komen?
  • Wat zijn de veranderingen die ze direct (vandaag nog) merken als ze wel in actie komen.

4. Bedenk waarom je lezers jouw artikelen gaan delen

Mensen delen content als verlengstuk van zichzelf, dus speel daar slim op in. Hoe? Ga eens bij jezelf na wat je laatst hebt gedeeld en vraag je af waarom je juist die content hebt gedeeld. De meest voorkomende redenen waarom mensen op de Share knop drukken zijn:

Bruikbaar: Als een artikel nuttig is voor een persoon waardoor ze geïnspireerd raken, dan willen ze dit vaak delen om zo nog meer mensen te helpen.
Grappig: Mensen laten graag zien hoe geestig ze wel niet zijn. Daarom delen ze grappige content met hun vrienden.
Exclusief: De beste bloggers zorgen ervoor dat hun lezers het gevoel krijgen alsof ze bij een speciale club of beweging horen. Als je je publiek het gevoel kunt geven dat ze insiders zijn, dan kunnen ze het niet weerstaan om contact te leggen met jou en je artikelen.

Als je kijkt in de reacties op populaire artikelen of de teksten die mensen zetten bij hun gedeelde content dan zul je zien dat het iets is als: “Amen!” of “Ik kon het zelf niet beter zeggen!”. Daaruit blijkt nog maar eens dat mensen vaak de content delen die in het verlengde ligt van hun denkwijzen. Schrijf dus dingen die aansluit bij de denkwijzen van je lezers en ze zullen het vanzelf gaan delen.

5. Gebruik krachtige en emotionele woorden

Wat klinkt beter:

“Losing weight can become frustrating if you keep trying and trying without achieving any results. Click here to learn about 10 sure-fire ways to lose fat.”

OF

 ”Are you sick and tired of crash diets that don’t include enough food to feed a mouse? Click here if you want to build a sexy body that allows you to walk with confidence and swagger… no restrictive dieting required.”

Beide stukjes noemt Wallen als voorbeeld. Je moet je niet afvragen wat je lezers willen lezen, maar je moet je meer bewust worden van het feit wáárom ze het willen lezen. Er zijn een aantal zogenaamde Powerwords die de aandacht trekken. In het Engels heb je woorden als “eye-opening” en “amazing”. In het Nederlands klinkt het al snel suffig, maar met woorden als “awesome”, “handige”, “verrassende” en “waarvan je hart sneller gaat kloppen” trek je al een hoop aandacht van je lezers.

Bron: Daniel Wallen

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.