4 Tips bij het laten maken van een animatie

animatie-laten-maken

Je wilt een complex verhaal kwijt aan je publiek in een korte tijd, maar je weet nog niet helemaal hoe je het aan moet pakken. Dan is een animatie dé oplossing. Met een animatie kun je complexe boodschappen op een heldere manier uitleggen in een korte tijd. In dit artikel leer je meer over explanimations (uitleganimaties) en het proces van het maken van een animatie. Zo geven we tips en voorbeelden van goede video’s en een goede schatting van de kosten waar je aan moet denken bij het laten maken van een animatie. Want de belangrijkste vraag is: Wat zijn de kosten voor een animatie video? En vooral: Wat levert een animatie het op?

1. Animatie laten maken

Je hebt de beslissing genomen om een animatie te laten maken. Maar waar begin je? Het belangrijkste is dat je voor jezelf de kernboodschap duidelijk hebt: wat wil je kwijt aan je publiek en wat wil je uiteindelijk bereiken met je animatie? Hierbij is het belangrijk dat je je beperkt tot één boodschap, wat is het allerbelangrijkste?

2. Hoelang moet een animatie duren?

De gemiddelde aandachtsspanne van een kijker is zo’n 8 seconden. Bij animatie is het voordeel dat er tegen de tijd dat die 8 seconden verstreken zijn, er weer een nieuwe scene is waarbij je opnieuw de aandacht kunt pakken. Afhankelijk van de plek en het publiek waar de animatie getoond moet worden is het gebruikelijk om binnen 30 tot 90 seconden je boodschap over te brengen.

3. Wat kost het laten maken van een animatie?

Doordat we als mens visueel zijn ingesteld blijft de boodschap op die manier gemakkelijker hangen en is het dus een effectieve investering.  Toch is het lastig om te zeggen wat het kost om een animatie te laten maken, omdat het afhankelijk is van zaken als script, voice-over en de animatiestijl. Maar om toch een indicatie te geven: een animatie video laten maken van rond de 60 seconden kost in de meeste gevallen tussen de €1.500,- en €8.000,-. Het verschilt natuurlijk ook per bureau.

4. Animatiebureau’s

Vervolgens heb je de keuze om zelf aan de slag te gaan met een animatie met programma’s als Videoscribe, GoAnimatie, Flash of Moovly. Maar ook deze programma’s kosten geld en de leercurves liggen vaak hoog als je geen verstand hebt van animatie of design. Bespaar tijd, geld en frustraties en laat je animatie maken bij een professioneel bureau. Het is hun werk om jouw boodschap om te zetten naar een animatie die aansluit bij het juiste publiek. In Amsterdam heb je In60seconds. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van explanimations. Buiten Amsterdam, in het zuiden heb je Brainmoves en Lucan & Lionel. Bij Lucan & Lionel vind je de beste animators verenigd onder één naam. Het voordeel daarvan is dat je mee wordt genomen in het proces en er op jouw vraag (en budget) een gepaste animatie wordt gemaakt. Zij helpen je graag bij het bedenken van de juiste boodschap, de juiste stijl en het juiste verhaal binnen jouw budget. De animators van Lucan & Lionel hebben animaties gemaakt voor ING, Rabobank, LTO Nederland en NTR-VPRO.

Voorbeelden animaties

Whiteboard animatie:

Whiteboard Animation:

Lionel Heavy animatie:

[Via] [Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.

2 Comments