10 tips om je tentamens te halen

leren-studeren-tips-tentamens-toetsen leren-studeren-tips-tentamens-toetsen by Wikimedia

Studenten hebben vaak maandelijks tentamens en andere toetsmomenten. Wat echter nooit geleerd is op school, is hoe je het beste kunt leren voor je tentamens, en deze met een voldoende af te sluiten. Om jou hier een handje mee te helpen staan hieronder enkele toets-hacking tips, waarmee je wellicht nooit meer voor de herkansingen hoeft te gaan.

Voorbereiding

1. Eet jezelf slim. Dit kan omdat sommige voeding je hersenen beter en soepeler laten werken, wat uiteindelijk kan zorgen voor verhoogde intelligentie. Eet bijvoorbeeld noten of vis, want dit is rijk aan omega-3-vetten. Dit klinkt misschien vreemd, omdat vaak gezegd wordt dat vetten slecht voor je zijn, maar je hersenen is het enige orgaan dat bijna al haar energie haalt uit glucose. Let wel: transvetten en verzadigde vetten, zoals in fast-food zit, kunnen juist een tegenovergestelde reactie veroorzaken. Tevens is het slim om (non-alcoholisch) te drinken tijdens het studeren. Bij 2% vochtverlies daalt je concentratie al, dus drink regelmatig een kopje koffie of thee, of een glas water.

2. Leer slim. Verdeel de lesstof in hapklare stukken, zodat je stuk voor stuk kunt leren en niet direct verdrinkt in de boeken. Stel haalbare deadlines voor jezelf waarop je per keer een onderdeel leert. Heb je moeite met deadlines halen, lees dan ook even ons artikel Zo behaal je iedere deadline. 
Maak per onderdeel een samenvatting, zodat je dit later nog eens kan teruglezen en tegelijkertijd herhaal je de lesstof voor jezelf. Probeer tevens actief te leren en tentamenvragen te bedenken, denk als een leraar en je past automatisch de lesstof toe. Ook helpt het om lesstof te bespreken en herhalen met een medestudent, oude tentamens te maken en powerpoints en je aantekeningen te betrekken bij je samenvattingen.

3. Misbruik internet niet. Dit is een van de gemakkelijkst toe te passen tips, maar wel een van de meest efficiënte. Gebruik bijvoorbeeld een internet-blokkeer-app. Download Self Control voor Mac, of Cold Turkey voor Windows. Deze apps zorgen ervoor dat je niet in verleiding wordt gebracht tijdens het leren toch nog even facebook, twitter of je e-mail te checken. Leg tevens je telefoon weg, of zet deze op ‘Niet storen’ of vliegtuigmodus. Uiteraard mag je na het leren even een statusupdate posten over hoe goed je wel niet bezig was met studeren 😉

4. Studeer op een slimme plek. Zoek een ruimte waar je fijn kunt zitten en waar niet te veel afleiding is. Zit je aan je bureau, ruim deze dan eerst op en zorg dat er geen rommel is op je kamer. Dit zorgt voor meer rust in je omgeving en dus ook in je hoofd. Samen met tip 3 heb je een goede omgeving gecreëerd om je volledig te focussen op je lesstof.

5. Leer slim met een hulpprogramma. Cognitief onderzoek heeft aangetoond dat het selectief herhalend studeren de meest effectieve manier is, om in een korte tijd veel stof op te nemen. Gebruik bijvoorbeeld Brainscape, dit programma optimaliseert het leerproces, door dit aan te passen aan jouw tempo. Het programma vraagt je telkens hoe zeker je van je zaak bent, dat je het voor altijd zult onthouden. De items waar je erg onzeker over bent, worden frequenter herhaalt tot je ook die items aan zult geven als onthouden.

6. Studeer niet te veel. Bij de meeste mensen is de concentratieboog maar 45 minuten. Neem dus na deze tijd een pauze van ongeveer 10 minuten. Ga bijvoorbeeld even een blokje om, en ontspan je even. Dit is belangrijk omdat je hersenen anders na een tijdje niets meer opnemen, en als het ware ‘vol zitten’. Neem na een dag studeren voldoende nachtrust, vooral de nacht voor de toetsing. Zeven uur slaap per nacht is voldoende, maar slaap bij voorkeur acht uur.

7. Bereid je goed voor. Erg voor de hand liggend, maar toch belangrijk is dat je voorafgaand aan het toetsmoment weet wat je nodig hebt (rekenmachine, woordenboek, identificatie etc.). Zorg tevens voor voldoende pennen, potloden, gummen en dergelijken, zodat je tijdens de toetsing rustig door kunt werken.

Tijdens het toetsmoment

8. Vertrouw je eerste ingeving. Uit onderzoek is gebleken dat je eerste ingeving vaak de juiste is. Dit betekent niet dat je als een kip zonder kop door de toets kunt gaan, maar wel dat het bij twijfel altijd slim is terug te gaan naar je eerste keuze. Dit werkt zo omdat je hersenen vaak al een specifiek antwoord herkennen, terwijl jij nog onbewust alles aan het lezen bent.

9. Eet kauwgum. Onderzoek heeft bewezen dat het malen der kaken de concentratie verhoogt, dus kan het helpen om kauwgom te kauwen tijdens het toetsmoment. Uiteraard doe je dit met mate, zodat andere studenten geen last van jouw kauwen hebben.

Na afloop

10. Relax! Je hebt hard gestudeerd, het toets-moment zit erop, en je kunt weer ontspannen. Ga na afloop niet de vragen en lesstof nalopen of je alles goed hebt ingevuld, dit leidt alleen maar tot stress en je kunt ten slotte toch niets meer veranderen aan de antwoorden die je hebt ingevuld. Geniet van je vrije tijd, je hebt het tenslotte meer dan verdiend.

Lisa Janssen (21) Druk bezig af te studeren als trendwatcher en conceptontwikkelaar op International Lifestyle Studies. Hoopt ooit groot te worden en door te breken met haar eigen bedrijf Suicker. Wordt soms als 'gek' omschreven en is daar trots op. Zou het liefst motorolie als parfum dragen.