Watson is de supercomputer van IBM. Om een klein beeld te geven hoe revolutionair Watson is neem ik jullie kort mee terug in de tijd naar het jaar 1996. In 1996 werd schaakgrootmeester en nog steeds een van de beste schakers die onze wereld ooit gekend heeft Gary Kasparov uitgedaagd door IBM. Hier dachten ze een computer te hebben gemaakt, die slimmer is dan de beste schaker. Om een lang verhaal kort te maken is het deze schaakcomputer gelukt om de grootmeester te verslaan. Het eerste bewijs was geleverd dat een computer net zo slim kan zijn als een mens maar voor IBM was dit niet genoeg. Een ruime tien jaar later heeft IBM er nog een schepje bovenop gedaan. Er moest en zou een computer komen die zelf zou kunnen nadenken en die zelfs de beste Jeopardy spelers zou moeten kunnen verslaan. Jeopardy is een van de populairste quizshows in de Verenigde Staten en dus een mooie setting om de nieuwe computer genaamd Watson uit te proberen. De quizshow heeft zijn sterkste menselijke spelers ooit te gast gevraagd om de strijd aan te gaan met de computer van IBM. Het is leuk voor de beeldvorming om de beelden op Youtube hiervan te bekijken en zelfs dan komen de beelden voor sommige mensen ongeloofwaardig over. Toch heeft Watson met pijn en moeite gewonnen van de echte mensen en is er door IBM weer een nieuw doel gesteld. Watson moet de supercomputer worden in de wereld van gezondheidszorg die alle vragen binnen deze sector zou moeten kunnen beantwoorden.
We zijn steeds meer in staat om alles te kunnen meten. Quantified Self gaat vooral over kennis verkrijgen over je eigen lichaam. Van onze slaap tot onze bloeddruk, van onze bloedsuikerwaarde tot en met het aantal ademhalingen per minuut en van onze afgelegde meters per minuut tot aan de voedingswaardes in ons eten. Veel mensen die bezig zijn met wat mogelijkheden kunnen zijn in de toekomst praten bijvoorbeeld al over hoe het zou zijn als de huisarts deze gegevens mag inzien. Op een ochtend zou hij bijvoorbeeld een melding binnen kunnen krijgen dat er bij Mevrouw X ineens een erg lage bloeddruk is waargenomen. Ze laat zich al drie jaar meten door haar device en dit is de eerste keer dat er afwijkende waardes voorkomen. Voor de huisarts is dit een signaal dat hij vandaag bij Mevrouw X langs moet gaan omdat ze mogelijk ziek gaat worden.
Bovenstaande toepassing is eigenlijk een heel reëel beeld van de toekomst. De taken van de huisarts kunnen echter misschien wel heel erg veranderen in de toekomst en misschien gaat het wel naar de naam zorgcoach. Nu is het al zo dat de huisartsen vragen wat we zelf denken te mankeren, in de nabije toekomst vraagt de huisarts dit aan Watson. Als je zestig jaar geleden zou vragen aan een patiënt wat hij mankeerde, dan zou die vreemd opkijken. Tegenwoordig weten we het allemaal zogenaamd beter dan de arts zelf, omdat we in staat zijn zelf op internet te zoeken. Dit zegt echter nog niets over betrouwbaarheid van deze informatie.
Wat Watson op dit moment al kan is onvoorstelbaar. In 17 seconden kan Watson een volledig patiënten dossier lezen, 3500 tekstboeken en 400.000 andere vormen van data doornemen. De Quantified Self en Watson zijn dus eigenlijk de gouden schakel in de gezondheidszorg, alleen moet IBM eerst het geld terugverdienen dat aan onderzoek is uitgegeven. Watson zou dan namelijk zelf uit de iedere dag toegestuurde informatie zijn conclusies kunnen trekken en een grote bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van de samenleving. Het is nog een ver toekomstbeeld omdat de kosten nog te hoog zijn, maar de mogelijkheden om het menselijk kunnen te overstijgen zijn er nu al aanwezig. De huisarts komt te vervallen omdat Watson alle antwoorden weet, maar de patiënt weet nog niet hoe hij zichzelf moet behandelen. Dit is waar de huisarts in oude vorm veranderd naar de zorgcoach en vragen over onze gezondheid altijd binnen zeventien seconden worden opgelost.