MHealth en eHealth worden vaak gezien als woorden met een zelfde betekenis. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?
De definitie van eHealth volgens het RVZ(2002): het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, en met name internettechnologie, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren.
Praktisch kort door de bocht: zorg via internet. Vaak is dit doormiddel van websites of webapps, videos etc. Dikwijls is de informatie op websites gebaseerd op ziekte verschijnselen en proberen mensen eigen huisarts te spelen. Hoe accuraat de gegevens zijn is afhankelijk van waar de websites hun informatie vandaan halen. In feite kan iedereen een website maken en dus ook websites op zorg gebied. Ik raad je aan om gewoon even naar de huisarts te gaan. En de huisartsen raad ik aan om online te gaan en een certificaat te scheppen voor de kwaliteit van online zorg websites, zoals FSC hout en andere keur merken.
EHealth lijkt gekoppeld aan de term Big Data. Een voorbeeld is google flu trends, welke griepen en epidemieën bijna kan ‘voorspellen’; om deze epidemieën te ‘voorspellen’ wordt een algoritme gebruikt om zo variabelen ten opzichte van google’s zoektermen te analyseren. Dit is een vorm van BIG data welke inzicht kan geven in de gezondheid van de samenleving, dit soort data kan de gezondheidszorg ondersteunen en verbeteren als we nog meer informatie zouden hebben.
MHealth is gefocust op zorg via mobiele apparaten zoals: smartphones, stappentellers, gps, etc… mHealth is meer persoonlijk en kan ook een grote rol spelen in de gezondheidszorg voor ontwikkelingslanden.
Een combinatie van mHealth en eHealth is gebruikelijk. Een voorbeeld is Fitbit, Fitbit maakt gebruik van een app, een mobile device (een geavanceerde stappenteller) en een web dashboard (eHealth) waarin men hun data kan vergelijken met anderen.
Nog een ander sterk voorbeeld is Propeller:
What is Propeller? from Propeller Health on Vimeo.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een device om data te verzamelen om zo, in dit geval Asthma gevoelige locaties, aan te duiden. Bovendien ontstaat er tegelijkertijd een kaart met een live weergave van ongunstige situaties in steden voor mensen met Asthma en andere vergelijkbare ziektes. Door onderzoek te plegen zouden de oorzaken van de ongunstige lucht in kaart worden gebracht en dus de problemen zouden kunnen worden verholpen. Zolang er data tot onze beschikking is, zijn de mogelijkheden eindeloos. Hierom zouden we als samenleving sneller kunnen ontwikkelen en feiten/data/informatie kunnen verzamelen om ziektes op te lossen en te voorkomen. Hoe eerder we dit inzien des te sneller we ons kunnen weren tegen ziektes en andere problemen. Helaas zijn nog problemen zoals ‘privacy gevoeligheid’; welke niet gepaard gaan met het openstellen van persoonlijke data. Wellicht zou hiervoor een oplossing kunnen zijn anonieme persoonlijke data? Oftewel data niet koppelen aan de namen van personen?
Het verschil tussen mHealth en eHealth zit voornamelijk op persoonlijke zorg en algemenere zorg, mobiele apparaten en internet. Voor mij draait het niet om het verschil maar om de aanvulling van de één op de ander.
Hoe denken jullie over de ontwikkelingen van mHealth, eHealth en Big Data? Laat het weten.