Zonder stress de feestdagen in!

feestdagen-tips-kerstman-huilen

Feestdagen en stress; twee totaal verschillende begrippen met ieder een geheel andere definitie. Toch vormen deze twee uitersten vaak een combinatie in de voorbereidingen op en/of tijdens de feestdagen.
Je kent wel vast mensen, of je bent er zelf eentje, die er een obsessie van maken om de feestdagen tot een succesvol ‘evenement’ te maken. De prestatieladder wordt zo hoog gelegd, dat er van voorpret allerminst sprake is, sterker nog, de kans is groot dat de Sinterklaas of Kerstmis fixatie zo groot wordt, dat het leidt tot piekeren, ernstige vermoeidheid, prikkelbaarheid en als gevolg daarvan en/of samenvattend; stress!

Mensen voelen zich onder druk gezet, door de media, vrienden, collega’s en zichzelf, om van de feestdagen een geslaagd samenkomen te moeten maken. Want, om Kerstmis als voorbeeld te nemen, géén fantastisch diner hebt georganiseerd, géén prachtige verse kerstboom met versieringen hebt staan en/of géén kerstkaarten naar iedere vage kennis en/of oud-buren hebt verzonden, dan faal je..toch?? Of ligt het toch iets anders?

In hoeverre ga je mee in de hype?

Óf en hoe mensen zich kunnen ‘voorbereiden’ op DE feestmaand en hoe deze tegemoet getreden zou kunnen worden, dat hangt van de persoon zelf af. Althans, dat is waar ik persoonlijk in geloof. Met andere woorden; in hoeverre ga je zelf mee in deze jaarlijks terugkerende feestdagen-hype? Natuurlijk, de feestdagen kunnen gezellig zijn; misschien spreek je familie die je al lang niet meer gezien hebt, het kan prettig zijn om ‘onder de kerstboom’ te genieten van elkaars gezelschap onder het genot van glühwein of warme chocolademelk en aansluitend nog een heerlijk diner. Om maar een gangbaar scenario te omschrijven. Maar wat als er zoveel stress is opgebouwd voorafgaande aan de ‘uitvoering’ van het feest, spanningen die al opgebouwd zijn in de ‘voorbereidingsfase’. Hoe leuk is het dan nog om feest te vieren met elkaar? Dan zijn er nog de cliché’s over mannen die niet graag hun schoonmoeder bezoeken en familieleden die al jarenlang onderlinge strijd met elkaar voeren welke met inzet van subtiele steken onder tafel, na het aansnijden van de geslachtofferde kalkoen of ‘Flappie’, verder worden beslecht.

Ik wil je een paar voorbeelden van overdenkingen meegeven waarmee je aan het denken gezet wordt over jouw eigen gedrag in aanloop naar en tijdens ‘de feestmaand’ en wat dit eigenlijk zegt over jouw persoonlijkheid.

  • Probeer je alleen anderen te pleasen in aanloop naar de feestdagen of denk je ook nog aan jezelf ?
  • Met welk doel verstuur je ieder jaar en traditiegetrouw weer kerstkaarten?
  • Waarom vindt je het belangrijk dat andere mensen jouw georganiseerde diner ‘helemaal top’ vinden?

Tips om de feestdagen door te komen

Zo kan ik nog veel meer vragen bedenken maar ook dat kan (teveel) stress opleveren en dat is niet de bedoeling van mijn artikel. Wat dan wel mijn bedoeling is, en dat zijn tevens mijn tips waarmee ik ook het artikel wil afsluiten:

  • Wees assertief! Bewaak jouw eigen grenzen zonder over de grenzen van de ander te stappen!
  • Wees je bewust van de motivatie van jouw acties, waarom doe je iets en met welk doel?
  • Geniet van de dingen die ‘de feestdagen’ tot een feest maken en concentreer je niet op het ‘moeten’ van dingen
  • Leg de lat niet te hoog voor jezelf, perfectie bestaat niet. Met minder tevreden zijn betekent meer plezier!
  • Relativeer en laat los; controleren leidt tot angst, loslaten leidt tot vreugde.

Tot slot; ik wens iedereen een fijn Sinterklaasfeest en een gelukkig kerstfeest toe!

[Bron Featured Image]

Richard Scheurwater-Donker (39) zet zich als therapeut in als begeleider en ondersteuner van mensen die te kampen hebben met persoonlijke (psychosociale) problemen. Het is zijn passie om mensen te helpen bij het (her)vinden van hun zelfstandigheid, weerbaarheid en het maken van weldoordachte persoonlijke keuzes. Dit doet hij door middel van cliëntgerichte coaching en counseling bij Online Hulpverlener.