Ben jij ook zo iemand die zich regelmatig laat ‘verleiden’ om dingen te doen waar je eigenlijk helemaal geen zin, tijd of energie voor hebt? Vind je het dan ook zo moeilijk om simpelweg ‘nee’ te zeggen? Denk je dat je het eigenlijk niet kunt maken om een behoefte van de ander in de vorm van een (dwingende, opdringerige) vraag aan jou af te wijzen? Of ga jij soms naar niet relevante excuses zoeken om maar ergens vanaf te kunnen komen en creëer je op die manier automatisch een dubbele agenda waarin je verstrikt raakt?
De kans is erg groot dat je, ervan uitgaande dat je jezelf herkent in het bovenstaande, niet of nauwelijks over assertieve vaardigheden beschikt. Daarmee breng je, bewust of onbewust, de nodige schade aan, zeker naar jezelf toe aangezien jouw gedrag dan niet overeenkomt met jouw persoonlijke wens om ‘te zijn zoals je werkelijk bent’. Feitelijk speel je een rol en baan je je weg door het leven als een geoefende, maar ongelukkige, acteur.
Je hebt het wellicht weleens meegemaakt; je zit door ziekte noodgedwongen thuis en wanneer jouw werkgever contact met je zoekt doet hij dit niet om jou te vragen hoe het met je gaat, nee, hij vraagt op norse toon wanneer je weer kan beginnen omdat hij tegen allerlei problemen aanloopt door jouw afwezigheid. Jij schrikt hier zo van dat je toezeggingen gaat doen zonder dat je die feitelijk waar zou kunnen maken.
Of, een ander voorbeeld, je wordt weer eens gebeld door zo’n gewiekste telemarketeer die jou minutenlang aan de telefoon houdt en jij durft het gesprek niet af te kappen. Misschien laat je jezelf helemaal in de luren leggen en neem je toch maar dat ‘fantastische’ produkt af. Zodoende hoef je die meneer of mevrouw aan de andere kant van de lijn geen tegengas te geven en kun je eindelijk het telefoongesprek beëindigen…tsja. Is het jou trouwens ook weleens gebeurd dat je net de deur uit wilde gaan om boodschappen te doen maar plots staat de buurvrouw aan de voordeur te bellen. Met haar allerbeste glimlach en meest voorkomende uitstraling vraagt ze jou: “Zou jij mij alsjeblieft 2 seconden willen helpen?”, “ik zit namelijk met een klein probleempje”… Zonder te twijfelen reageer jij abrupt en direct: “ja hoor, natuurlijk buurvrouw”, “wat kan ik voor u doen?” De 2 seconden aan geclaimde hulp blijken uit te lopen op 2 uur.. Jou wordt verzocht een storing aan de cv ketel op te lossen. Het is namelijk zo fijn dat jij er bent want jij bent nogal handig in allerhande klusjes, zegt de buurvrouw nog. Na veel zwoegen en zweten is het probleem dan uiteindelijk verholpen. De buurvrouw is in haar nopjes..maar hoe staan de zaken er bij jou voor? Jij had namelijk, voordat je boodschappen wilde gaan doen, een perfect programma voor die dag in gedachten. Maar ja, je moest je zonodig laten overhalen tot hand en spandiensten ‘in de wijk’ en nu loopt jouw eigen planning in de war. Je wordt er chagrijnig van en reageert al jouw frustraties diezelfde avond vervolgens af op jouw eigen partner.
Dag prettig weekend, dag ontspanning en rust, het is je weer gelukt om jezelf (en in dit voorbeeld ook jouw partner) tekort te doen!
Herken je jezelf nog steeds in dit verhaal en kun je voorbeelden bedenken waarin er een soortgelijk patroon van toepassing was?
In dat geval is er een serieus probleem op het gebied van assertiviteit; het stellen van grenzen aan de ander en vooral en voorafgaand daar aan; het verkennen en stellen van eigen grenzen om jouw persoonlijk welbevinden te bewaken. Wat wil je wel en wat wil je niet dat er gebeurt in bepaalde situaties van interactie met andere personen en hoe breng je dit dan over op de ander? Want voor je het weet raak je de regie weer kwijt en worden jouw acties in feite weer geregisseerd door de ander.. je bent dan verworden tot een marionet!
Om voor eens en altijd af te rekenen met dit zeer vermoeiende en zelfondermijnende gedrag volgen hieronder een aantal belangrijke tips;
Natuurlijk is de theorie altijd gemakkelijker gezegd dan in de praktijk gedaan. Je zult bijvoorbeeld wel moeten weten waar jouw eigen grenzen liggen en hoe je jezelf zo kunt ‘conditioneren’ dat je daadwerkelijk assertiever kunt worden en zijn, want daar gaat het uiteindelijk om!
In feite worden bovenstaande tips dan nog voorafgegaan door een aantal algemene stappen om te nemen. Je zult ten eerste moeten ontdekken weke rol assertiviteit speelt in jouw leven en hoe je er invulling aan kan geven om dit (verder) te optimaliseren (assertiviteitstraining). Daarnaast is het van belang jezelf beter te leren kennen maar jezelf ook beter te leren waarderen als mens. Zodoende stijgt jouw eigenwaarde en kun je sowieso al assertiever optreden in bepaalde situaties. Daarvoor kun je aan de slag gaan met een gespecialiseerde coach bijvoorbeeld, die met jou onderzoekt waar jouw wensen en behoeften, maar ook jouw (on)mogelijkheden liggen. Succes!
3 Comments