Ben je een beetje down, zit het allemaal niet mee, is er zojuist iemand overleden waar je veel van hield? Gaat het op school slecht, ben je je baan verloren? Dit kunnen allemaal redenen zijn waardoor je je niet happy voelt. Maar dit hoeven geen redenen te zijn waardoor je je niet happy voelt! We hopen je te helpen met deze 11 tips:
1. Zoek voldoening: stel doelen, behaal ze. Ga iets doen waar je goed in bent. Ga iets doen waarvoor je waardering krijgt.
2. Zoek je grenzen op: zorg ervoor dat je niet altijd voor je ‘comfortzone’ kiest. Doe net iets buitengewoons. Een mooi project om mee te beginnen; zeg tegen iedereen goedemorgen. Geef juist wel die presentatie welke je normaal zou mijden. Ga af! Leer hiervan. Grenzen opzoeken stimuleert je improvisatie niveau. Kun jij snel switchen in een nieuwe situatie? Probeer meer, doe meer, leer meer, ontmoet meer, ervaar meer, leef meer.
3. Slaap genoeg: een praktische tip, zorg dat je alle indrukken van de dag kunt verwerken in je slaap en slaap genoeg, registreer desnoods hoeveel je slaapt (Fitbit, Sleep as Android, Sleep Cycle) meten is weten. Experimenteer met verschillende mogelijke oorzaken voor slecht slapen, om achter je slaap gewoontes te komen. Het zou zo maar kunnen zijn dat koffie drinken effect heeft op jouw slaap.
4. Sporten zorgt voor de verwerking van stoffen en de rondstroming van je bloed. Zo worden ook de stresshormonen letterlijk naar buiten gezweet. Combineer sporten met dingen die je leuk vind om te doen/zien/luisteren/voelen. Denk hierbij aan muziek luisteren tijdens het sporten.
5. Neem even pauze, maak even een wandeling, doe iets met je handen, gooi even een tennisbal weg voor de hond. Verleg je focus op iets waar je jezelf mee kunt vermaken/ontspannen.
6. Denk positief, probeer van iedere situatie in te zien wat de mooie kanten ervan zijn. Zoals Bassie en Adriaan al zeiden: ‘Altijd blijven lachen!’. Lachen is gezond, relativeer, laat dingen op je lachspieren werken. Je leven wordt dan een stuk leuker en minder serieus! Je kunt een saai leven leiden of een spannend leven. De keus is aan jou. Heb je ook zo’n hekel aan regen, probeer er dan van te genieten, regen zorgt ervoor dat het binnen extra gezellig is, de geur van de regen is ook zo lekker, je kunt weer lekker opdrogen na een hevige regenbui. Je kunt het zien als verfrissend.
Zonder negatieve situaties kun je je niet bewust worden van de positieve situaties! ‘De je-weet-pas-wat-je-mist-als-het-er-niet-is -mentaliteit’.. Is dit allemaal een beetje te positief voor je, lees dan stap 7 en 8. En vertel me waarom dit allemaal te positief voor je is in de comments hieronder.
7. Beoordeel niet, door niet te oordelen sta je open voor anderen en kom je achter de reden van hun handelen en denken. Daarnaast scheelt het heel veel frustratie en stress als je anderen accepteert voor wie ze zijn.
8. Luister maar beoordeel niet. Krijg je kritiek, maak je fouten, worden mensen boos op je; luister, maar koppel geen gevoel aan wat je hoort. Probeer objectief te luisteren & herhaal wat er gezegd wordt zodat je kunt verifiëren of je hun verhaal begrijpt. Stel vragen als je iets niet begrijpt, máár stel ze oprecht, waardoor je niet sarcastisch overkomt. Probeer je dan te verplaatsen in de ander, probeer de reden te begrijpen waarom zij zich op een bepaalde manier voelen. Stel letterlijk de vra(a)g(en): hoe komt het dat je zo boos bent? Of hoe komt het dat je je zo voelt? Waarom voel je je dan zo? Hoe kan ik je helpen? Hoe denk jij dat ik zou kunnen oplossen?
9. Los persoonlijke problemen op, oplossen betekend in dit geval ‘zorg dat problemen niet meer ronddwalen in je gedachten’ oftewel sluit problemen af. Dit kan zijn door: het probleem te bespreken, het probleem af te kappen, te accepteren dat het probleem bestaat maar er niet meer energie in steken. Ontdek hoe het probleem is ontstaan en leer hiervan. Probeer daarna te voorkomen dat het probleem zich nog gaat voordoen. Vaak worden problemen veroorzaakt door andere personen. Om deze problemen af te sluiten zijn er de volgende mogelijkheden: Bespreek het probleem met de persoon, verbreek al het contact met de persoon, verander je visie ten opzichte van de persoon, verander de persoon(niet aan te raden, kan ook veel stress en frustratie veroorzaken).
10. Niks moet, doe dingen omdat je ze zelf wilt doen. Niet omdat je ze moet doen. Mocht dit niet voor je werken of mochten mensen zeggen dat dit een slechte tip is; dan betekend dat vaak dat deze mensen niet zoveel willen doen. Begin dan opnieuw bij tip 1.
11. Een zware voor deze vroege ochtend: ‘Heb respect voor het lijden’ . Hiermee wordt bedoeld; probeer niet alleen vanuit je ‘comfortzone’ te denken. Ga oog in oog staan met je angsten en steek je kop niet in het zand. Ontwijk geen negatieve situaties, tenzij ze direct dodelijk zijn natuurlijk. Heb je geld problemen, zoek dan uit hoe dat komt, gebruik hiervoor bijvoorbeeld ook tip 8, beoordeel niet de situatie maar bekijk objectief waardoor het komt en hoe je dit kunt oplossen? Wellicht; kun je iets maken en het verkopen, heb je kwaliteiten welke je kunt verkopen of kun je er een krantenwijk bijnemen op zondagochtend. Hoe groot je probleem ook is, stapje voor stapje kun je het oplossen. Maar het belangrijkste is het besef dat geld niet per se gelukkig maakt, zelfs niet als je de jackpot hebt gewonnen.
Een aantal bonus tips & tricks; probeer van iedere situatie te genieten en de positieve kanten ervan te zien, je hebt de keus om gelukkig te zijn. Van hele vervelende dingen kun je leerzame situaties maken. Denk niet aan hoe jammer het is dat een persoon niet meer in je leven is, maar denk aan de dingen die je samen hebt meegemaakt, of denk aan wat je geleerd hebt van een persoon of vervelende situatie! Probeer te lachen om ongemakkelijke situaties, zet schaamte om in oprechte humor! Probeer op dit moment te leven, denk op je werk niet aan thuis, en thuis niet aan je werk. Besef waar je nu bent en hoe mooi het wel niet is dat je hier kunt zijn op dit moment. Conditioneer jezelf om dopamine (het stofje waarvan gezegd wordt dat het je gelukkig maakt) los te maken iedere keer als je iets ziet waarvan je tegen jezelf hebt gezegd dat je hiervan gelukkig wordt. Voorbeeldje: Iedere keer als je een boom ziet, zeg dan tegen jezelf: ‘ ow wat een mooie boom’ of ‘kijk daar wordt ik nou gelukkig van’ in het begin werkt dit niet direct, op een gegeven moment gaat zelfs je lichaam het geloven, fake it until you make it. Of maak een perfect gebaar (duim en wijsvinger op elkaar) iedere keer als je van nature een gelukkig gevoel krijgt. Als je dit maar vaak genoeg doet, wordt het gebaar dat je met je handen maakt gekoppeld aan een dopamine injectie waarvan je gelukkig word! Als je je dan vervelend voelt, hoef je alleen nog maar bewust dat ‘perfect’ gebaar te maken!
Heb jij zelf nog praktische tips of dingen die je doet om gelukkiger te worden? Deel het in de reacties hieronder.