Geluk is een containerbegrip

geluk-containerbegrip

In acht domeinen legt Sheila Neijman, dé gelukscoach van Nederland, uit hoe je geluk werkbaar, meetbaar en beïnvloedbaar kunt maken. In dit eerste artikel geeft ze aan dat geluk een containerbegrip is, net zoals het woord ‘ding’ of ‘succes’. Door je positieve gedachten te trainen blijf je mentaal gezond.

Geluk als begrip  is moeilijk meetbaar en bruikbaar, net als het begrip succes.  Iedereen heeft namelijk zijn eigen definitie voor geluk. Voor de één is het een duurzame relatie voor de ander een mooie auto. Door de opkomst van de positieve psychologie, een stroming binnen de psychologie, is er veel onderzoek verricht naar wat geluk nu eigenlijk is. Er bestaat dus een gelukwetenschap en dat is een mooie ontwikkeling. Inmiddels weten wij veel van ziekten en afwijkingen en dankzij de positieve psychologie leren wij ook steeds meer over geluk.

Al het onderzoek laat zien: “wie gelukkiger wil worden zal daar ook echt in zou moeten investeren”. Je moet er dus wat voor DOEN, net zoals dat voor elk doel is wat jij wilt bereiken. Dit vereist moed en doorzettingsvermogen, maar ook jij hebt moed en doorzettingsvermogen!

Als jij aan je geluk gaat werken, geeft jou dat niet alleen een fijner leven maar levert dat ook veel neveneffecten op. Zo zijn gelukkige mensen:

  • socialer,
  • vriendelijker,
  • hebben meer energie,
  • meer veerkracht,
  • kunnen beter omgaan met hindernissen die op hun pad komen,
  • zijn gezonder,
  • hebben duurzame relaties
  • enzovoort

En……….. het voelt natuurlijk heerlijk om gelukkig te zijn. Jij ervaart meer vreugde, passie en plezier in je leven. Bovendien ga jij je niet alleen gelukkiger voelen maar heeft dit ook effect op jouw omgeving.

Wat houd je tegen om aan je geluk te werken? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Veel mensen weten niet hoe zij hun geluksbewustzijn kunnen verhogen. Door geluk onder te verdelen in werkbare velden of gelukscodes wordt geluk werkbaar, meetbaar en beïnvloedbaar. Heart4happiness heeft hiervoor 8 velden of gelukscodes ontwikkeld.

Het eerste veld of gelukscode is mentale fitheid. Het is een gewoonte geworden om aan onze fysieke fitheid te werken, maar onze mind met al haar gedachten en overtuigingen trainen we te weinig. Als jij je mentaal fit voelt en werkt aan je mentale geluksbewustzijn, voel jij je veerkrachtiger en positiever in het leven staan. Dus train je mind richting een positieve focus.

Onderstaand filmpje kan je wellicht inspireren.  Ik, Sheila Neijman, psycholoog en gelukscoach en heart4happiness wensen jou heel veel geluk toe!

Sheila Neijman is psycholoog & gelukscoach. Zij begeleidt organisaties, scholen, volwassenen en kinderen naar een hoger geluksbewustzijn. Haar missie is om in het jaar 2025 tenminste 51% van de Nederlandse bevolking te laten schitteren in geluk. Magazines als Change Think+, Spiegelbeeld, NRC-next, Elsevier, de Volkskrant, Europoort Kringen en Showbizz hebben haar geïnterviewd. Naast Track and Hack schrijft zij regelmatig columns voor o.a. Managers Online en Koffieleutjes.