3 Stappen om minder nerveus te zijn in sociale situaties

nervositeit

Heb jij last van een sociale drempel welke je tegen houdt om je ‘echte’ en ‘beste’ zelf zijn en de dingen te doen die je zelf wilt?  Henrik Edberg had hier last van en bedacht 3 stappen, welke zijn leven totaal veranderde.

Stap 1: Slow Down

Een paar minuten voordat je gaat presenteren, soliciteren, of die vreselijke date hebt;); vertraag fysiek. Ga bijvoorbeeld langzamer lopen. Doe het tegenovergestelde van wat een nerveus iemand doet. Een nerveus iemand doet alles sneller omdat hij/zij sneller weg wil uit de situatie. Vertraag jezelf en je lijkt al minder nerveus, sterker nog: je wordt minder nerveus.

Stap 2: Haal dieper adem

Sta stil of ga even een minuutje zitten. En haal dan een beetje dieper adem dan normaal. Adem via je buik en niet via je borst (een veel voorkomende ‘reflex’ als mensen nerveus worden). Concentreer je een aantal minuten alleen op je ademhaling.Hierdoor focus je op het hier en nu. Je bent dan niet bezig bent met wat er allemaal fout zou kunnen gaan en andere onzekerheden voor de toekomst. Aan al die onzekerheid heb je op dit moment toch niets.

Stap 3: Neem de juiste houding aan

Doe alsof je in gesprek bent met 1 van je beste vrienden. Dit zorgt ervoor dat je in je ‘natuurlijke’ meer relaxte staat komt, je voelt je dan meer comfortabel, hebt meer zelfvertrouwen en komt in een prettige emotionele sfeer en state of mind. Een state of mind waarin alles vanzelf gaat en je minder denkt.

Henrik Edberg merkte dat stap 3 een makkelijk aan te leren gewoonte is, welke goed werkt om snel in te haken op je ‘beste sociale zelf’.Het herhalen van de stappen om er langzaam aan een gewoonte ervan te maken, werkt volgens Edberg doordat de oude ‘standaard’, waarin je nerveus over komt, verandert in een nieuwe standaard door het positieve effect dat je krijgt op het uitvoeren van de 3 stappen. Je wordt dan relaxter en krijgt vanzelf meer zelfvertrouwen in sociale situaties.

[Via]

Featured image: Wikimedia.org

Gefascineerd door video, animatie en alles waar vooruitgang in zit. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel laat Bob, als growth hacker bij Brainmoves, mensen en bedrijven groeien.