Wat is Growth Hacking en hoe ziet een werkdag eruit voor een growth hacker?

growthhacking-groei-marketing

In Nederland is de term nog niet zo bekend, maar in de Verenigde Staten en andere landen waar startups uit de grond schieten is het een populaire term aan het worden: Growth Hacking. Veel growth hackers kunnen zelf ook niet echt uitleggen wat ze nu precies doen, maar het is dankzij hun dat bedrijven als Dropbox en Instagram zo ontzettend snel groot zijn geworden. Is het een gewoon een hippe term voor marketing of is Growth Hacking ‘here to stay’? Volgens steeds meer experts is het wel degelijk ‘here to stay’. Om die reden kunnen we het maar beter omarmen en kijken wat we er van kunnen leren en wat het ons te bieden heeft.

De beste manier om uit te leggen wat Growth Hacking precies inhoud is door uit te leggen wat er bij deze term bedoelt wordt met een hacker. Het woord heeft een negatieve lading en wordt vaak geassocieerd met nerderige types die inbreken in computers van anderen. Maar steeds meer wordt het woord hacker ook gebruikt voor iemand die een slimme(re) manier heeft gevonden om iets op te lossen.

Een hacker is meer bezig met het bereiken van het uiteindelijke doel, dan met het kiezen van de (bestaande) tools om het doel te bereiken. Hierdoor komen ze vaak met slimme(re) innovatieve oplossingen die doeltreffend zijn.

Duidelijk wat hier met een hacker bedoelt wordt? Ja? Dan kun je doorlezen. En anders ook.

Een growth hacker is een hacker met maar één doel: groeien (tja…). Hij wijkt af van de reguliere manieren om een product aan de man te krijgen en om het bedrijf te laten groeien. Op die manier komen er vaak nieuwe, frisse oplossingen (die soms op (of soms over) het randje zijn) naar voren. Growth hackers zijn, in tegenstelling tot het stereotype hacker, heel sociaal. Ze willen weten hoe mensen in elkaar zitten zodat ze hier op in kunnen spelen. Daarnaast hebben goede growth hackers:

  • moeite met autoriteit
  • een aparte vorm voor humor
  • een hekel aan stereotypes
  • een creatief brein
  • geen filter
  • nog nooit van ‘dat kan niet’ gehoord

Voor veel mensen klinkt bovenstaande omschrijving van een growth hacker als de omschrijving van een moderne marketeer. Voor die mensen gaan we nog dieper in op het Growth Hacking. De grootste verschillen tussen Growth Hacking en Marketing zit hem in het doel van de onderneming. Jonge startup-ondernemingen moeten beginnen met niks en kunnen veel risico’s nemen. Traditionele ondernemingen die al jaren meedraaien hebben een grote klantenkring en hebben minder ruimte voor risicovolle oplossingen. Een marketeer zal dan ook gebruik maken van de externe mogelijkheden om een product te verkopen. Growth hackers proberen juist binnen de organisatie een sfeer te creëren waarbij het gaat om groeien. Daar komt de welbekende startup sfeer vandaan. De organisatie zorgt ervoor dat het product zelf zo in elkaar zit dat het gemaakt is om te groeien.

Traditionele marketeers zijn vooral bezig om de consument lastig te vallen tijdens hun bezigheid (push effect). Een growth hacker zorgt er juist voor dat de consument zelf naar ze toe komt (pull effect).

Je zou kunnen zeggen dat Growth Hacking een stukje Marketing, maar ook een stukje Development (de mogelijkheid om zelf dingen te creëren) is met creativiteit.

growthhacking-creativiteit-marketing-vaardigheden

Een uitstekend voorbeeld van toegepaste Growth Hacking in de praktijk is het voorbeeld van Dropbox. Hier zullen we later nog verder op in gaan, maar de grootste toepassing die zij gebruikten is het feit dat je als gebruiker beloont wordt als je hun product deelt. Zo krijg je 125mb bij het posten van een bericht via Twitter of Facebook en bij iedere aanmelding via de mail. Dropbox heeft nu wereldwijd zo’n 50 miljoen gebruikers en het bedrijf is meer dan 3 miljard euro waard.

Als growth hacker ben je voortdurend aan het experimenteren. Je stelt hypotheses die je vervolgens gaat testen. Door naar de resultaten te kijken kun je zien wat het effect is en daar lering uit trekken.

Klinkt super gaaf zo’n growth hacker, maar hoe ziet een werkdag eruit van een growth hacker. Een growth hacker moet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en social media. Het merendeel van de tijd gaat het dus om informatie verschaffen. Maar vooral naar het zoeken van nieuwe slimmere manieren om snel te groeien. Daarbij is het belangrijk om continu te blijven experimenteren, de resultaten te interpreteren en hier lering uit trekken. Iets wat wij Track and Hack noemen.

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.