Het succes van de goedkope ontbijtjes bij HEMA en IKEA

hema euro ontbijtje met worstebroodje

Steeds meer bedrijven zien in dat ze met het aanbieden van eten meer mensen naar hun winkels kunnen lokken en ze daar kunnen houden. Het restaurant van IKEA is een gekkenhuis rond etenstijd, maar ook de tuincentra en woonboulevards krijgen steeds uitgebreidere restaurants in hun winkels. Naast het tevreden houden van de klanten is het ook een extra bron van inkomsten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waarom heeft de HEMA haar 1 euro ontbijt geïntroduceerd en wat is de winst die ze eruit halen?

Bij de HEMA kun je voor 1 euro een compleet ontbijt krijgen wat bestaat uit koffie of thee, een baguette-broodje met omelet en een crossaintje met aardbeienjam. En voor die prijs krijg je een heel goed vullend ontbijt (geloof me, ik heb er genoeg op om dat te zeggen). Maar het is niet direct iets waarvan je denkt dat HEMA daar winst uit kan halen. Natuurlijk zijn er de extra’s zoals de bacon of de verse jus d’orange die je voor minimale meerprijs erbij kunt kopen, maar het concept ligt dieper dan dat.

Reclame van HEMA voor het ontbijt (de bacon is sinds juni 2013 niet meer inbegrepen)

Wat HEMA hier neerzet is een knap staaltje Growth Hacking. Door dit goedkope ontbijt te introduceren kweken ze niet alleen klantenbinding, maar hanteren ze ook een pull strategie in plaats van de klassieke push marketing. Waar andere winkels de consument lastig vallen met commercials laat HEMA haar klanten zelf vertellen hoe goed ze zijn en hoe goed het ontbijt wel niet is.

Daarnaast is het ontbijt van HEMA en IKEA een manier om klanten naar hun winkels te lokken op tijden waarop het normaal gesproken heel rustig is. Het tegenovergestelde is nu waar. Rond het ontbijt, lunch en avondeten is het in deze winkels juist heel druk. IKEA en HEMA zijn ontzettend goed in het inrichten van hun winkels en het kweken van positieve gedachten bij klanten in combinatie met hun winkels. Denk bijvoorbeeld eens aan de speelhoek voor kinderen bij de IKEA, maar ook bij de McDonald’s.

Nog geen jaar geleden bracht de VPRO een interessante documentaire uit over de geheimen achter HEMA. Een must-see als dit artikel je heeft geprikkeld. Bekijk de documentaire hier via Uitzending Gemist.

Wat kunnen we hiervan leren? Behandel je klanten als je vriend en zorg dat ze positieve gevoelens krijgen bij jouw winkel en producten. Geef ze niet het idee dat je ze probeert te belazeren en zorg daarom bijvoorbeeld voor ronde prijzen. En het belangrijkste: denk na over hoe je jouw klanten kunt laten vertellen hoe goed je wel niet bent, zodat je het zelf niet hoeft te doen via kostbare wegen. Zoveel mogelijk pull en zo min mogelijk push.

Waar ligt volgens jou de kracht van het HEMA ontbijt?

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.

4 Comments