7 grandioze tips om een Powervrouw te worden

powervrouw-tips-succesvol-vrouw

Je kent het wel, je staat er een beetje sullig bij, een paar mensen kijken je aan, je zou zo graag nu je moment grijpen en je mening geven of iets met veel overtuiging neerzetten. Maar terwijl het moment er is dat jij wat zou kunnen en moeten neerzetten, sta je met je mond vol tanden terwijl je hoofd overloopt van wat je allemaal had willen zeggen. Wat kan je doen om dit voorgoed te veranderen? Hoe ga je er vanaf nu voor zorgen dat je wordt gezien en gehoord als slimme ondernemende vrouw? Hoe doen die andere vrouwen dit toch?
Word ook een echte Powervrouw met de volgende tips.

1. Oefen je houding

Het begint zo eenvoudig maar heeft direct een ongekend effect: strek je rug, hef je hoofd en kijk recht de wereld in, kijk ook de mensen om je heen aan. Zet je voeten gelijk aan elkaar maar met enige ruimte ertussen, zorg voor een rustige lage ademhaling en sta stevig en ferm. Oefen dit voor een grote spiegel. Wees trots op jezelf en straal dit ook uit: ‘hier ben ik en niemand kijkt me weg!’

2. Zorg voor natuurlijk overwicht

Uitstraling heb je nu, serieus genomen eis je op. Het heeft te maken met het inzetten van je natuurlijke overwicht op je omgeving. Heb je niet dat natuurlijke overwicht, beeld je dan in dat je dat hebt en gedraag je er ook naar. Je straalt het uit op ieder moment dat het relevant is.

3. Wees onderscheidend

Weet waar je voor staat en waar jij speciaal en onderscheidend in bent. Wees trots op wat je meebrengt. Kennis is macht, dus lees je in, wees op de hoogte van actualiteiten en ontwikkelingen in je vakgebied, zorg voor permanente scholing en probeer anderen voor te zijn in alle opzichten. Graas het internet permanent af, ga naar bijeenkomsten en congressen binnen je vak en zuig alle mogelijke informatie op als een spons. Doe hier geen enkele concessie in. Jij bent onderscheidend.

4. Spreekstijl en taalgebruik

Zodra je start met spreken, neem je een lage gemiddelde spreekstem aan met een rustige ademhaling. Laat na een zin een korte pauze vallen en leg accenten op woorden waarvan jij vindt dat ze voor jouw toehoorder belangrijk zijn om gehoord te worden. Let op je spreektempo, dat moet beheerst zijn en de spreker aan je binden. Dus niet gaan ratelen, niet gaan versnellen, niet te veel dezelfde woorden kiezen en geen halve woorden zeggen. Focus op wat je wil gaan zeggen, denk in je hoofd al een zin verder dan je zegt. Liefkoos je taal, spreek zorgvuldig maar met overtuiging en hou dat oogcontact met de wereld waar je tegen praat. Laat horen dat je kennis hebt van zaken en informeer anderen alsof je een betoog houdt, klink dus vooral niet als een nieuwslezer.

5. Stel vragen

Stel vragen wanneer je die hebt, op alle momenten dat het gepast is. De domste vraag is namelijk de vraag die je nooit stelde. Vragen stellen laat zien dat je interesse hebt, dat je begrijpt waar het over gaat en dat je je verdiept in wat de ander te zeggen heeft. Je neemt de ander hiermee serieus waardoor je zelf ook krachtig overkomt.

6. Ken jezelf

Wees zelfbewust. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Het komt er op neer dat je je bewust bent van wie je bent en wat je meebrengt, maar ook wat je zwakke punten zijn, wanneer je niet op zijn best bent en wat je soms tegenhoudt om die Powervrouw te zijn. Deze zwakke punten kunnen je namelijk ook juist sterker maken door ze voor jezelf te benoemen, door te anticiperen op de lastige hobbels die komen en door vooraf zoveel mogelijk goed te plannen en te regelen zodat het voor jou zo goed mogelijk aanvoelt. Zijn er onzekerheden, anticipeer daarop en ruim ze uit de weg.

7. Bruis!

Zorg dat je bereikbaar bent, overal en altijd. Bel, mail, twitter, facebook, maak je profiel aan op LinkedIn, netwerk, reageer, schrijf en praat. Over je vak, over je werk, over je opleidingen en je meest recente nieuws. Laat je sporen achter op het internet en bij alle digitale kennisgroepen waar je niet mag ontbreken. Laat overal je energie voelen en bruis!

[Bron Featured Image]

Marjolein Coppens is Wetenschappelijk Onderzoeker en Docent en promoveert eind 2013 aan de Radboud Universiteit, heeft daarnaast een goed lopend eigen bedrijf in Kennistransfer. Ze zingt in verschillende ensembles (Alt) en geniet van alle uitdagingen die het leven haar biedt. Over de vele boeiende dingen die zij meemaakt, schrijft zij graag - om het met anderen te delen.