Tips uit de wetenschap: Effectiever afvallen door het beter timen van je maaltijden

maaltijdtiming-afvallen

De meeste mensen bouwen de zwaarte van de maaltijd op gedurende de dag. Ze beginnen met een licht ontbijt (of zelfs helemaal niet), eten een wat stevigere lunch en sluiten af met een stevig portie avondeten. Maar is dit wel handig als je wilt afvallen? Of maakt het niets uit zolang je maar op de calorieën blijft letten?

In dit artikel lees je de verrassende uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek die compleet tegen onze eetgewoonten ingaan. Aan de hand van de uitkomsten geef ik 2 concrete tips. De tips kun je direct toepassen en helpen je op weg richting een gezonder en slanker leven. Combineer de tips met deze snel afvallen tips en informatie over gezond eten en je bent beter in staat om definitief af te rekenen met ongezonde gewoonten en overgewicht.

Tip 1: Start met een lekker ‘zwaar’ ontbijt

Niet ontbijten is ongezond. Dit is bij de meeste mensen wel bekend. Ontbijten is belangrijk om de stofwisseling in het lichaam op gang te helpen. Uit het onderzoek blijkt dus dat het om af te vallen verstandig is om de dag te beginnen met een stevig ontbijt. Dit kan vrij simpel zijn door bijvoorbeeld 3 bruine boterhammen met twee lekkere gebakken eitjes met spek, een glas melk en een 2 stuks fruit. Varieer in de voeding aangezien dit een belangrijk onderdeel is van gezond eten en de basis is om succesvol af te vallen.

Tijd nemen voor je ontbijt kent nog veel meer voordelen. Zo wordt je goed wakker en is een goed ontbijt onmisbaar voor een heldere geest en degelijke concentratie. Ook start je de dag met een volle maag waardoor je de eerste tijd niet direct meer iets hoeft te eten.

Tip 2: Matig het avondeten

Minder vaak opscheppen bij het avondeten en een kleinere portie eten. Wanneer je een stevig ontbijt en lunch achter de kiezen hebt resulteert dit in een mindere trek in het avondeten. Ook is het verstandig om regelmatig te eten. Zo voorkomt een tussendoortje na het ontbijt en de lunch dat er een hongerig gevoel ontstaat en je in de verleiding komt om ongezonde snacks te nuttigen.

Het wetenschappelijke onderzoek

De conclusie:

Compleet tegen het eetschema van de meeste Nederlands in blijkt uit onderzoek van Professor Daniela Jakubowicz dat timing van maaltijden van grote invloed op de ontwikkeling van lichaamsgewicht. Het blijkt dat je het beste kunt beginnen met een zwaar ontbijt gevolgd door een stevige lunch en een lichte avondmaaltijd. Wij Nederlanders eten juist ’s ochtends niet of heel weinig en sluiten de dag af met een stevige warme maaltijd.

De uitvoering:

Onder vrouwen met obesitas is onderzocht of er een relatie bestaat tussen lichaamsgewicht en de timing van je maaltijden. De vrouwen werden onverdeeld in 2 groepen. Beide groepen aten 1400 kilocalorieën per dag. Deze hoeveelheid ligt onder de dagelijks caloriebehoefte van een vrouw dus de verwachting was dat de vrouwen zouden afvallen. De ene groep at een ontbijt met 700 kcal, lunch met 500 kcal en avondeten slechts 200 kcal. De andere groep deed dit precies andersom (200 ontbijt, 500 lunch en 700 avondeten). Dit hebben de groepen 12 weken gedaan en de resultaten waren overduidelijk.

De resultaten:

Het blijkt dat de vrouwen die zwaar ontbijten significant meer afvallen dan de vrouwen die licht ontbijten en juist een stevige avondmaaltijd nemen.  Zo is er een BMI reductie gemeten van 10% bij de zware ontbijters in tegenstelling tot 5% bij de lichte ontbijters.

Meer aspecten van belang?

Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten van belang die bepalend zijn voor je gewicht. Denk hierbij aan gevarieerde voeding, regelmaat, de samenstelling van onze voeding (eiwitten, koolhydraten, vetten) en het totale aantal calorieën dat je per dag eet in relatie tot de caloriebehoefte die per mens verschillend is. Voor dit artikel gaat het echter te ver om dit nader uit te werken.

Mirjam Koender schrijft over gezonde effectieve manieren om af te vallen.