Hoe de geboorte van mijn dochter, mijn slaap beïnvloedde

slapeloze-nachten

Steeds meer mensen doen aan selftracking. Ze houden dagelijks bij hoeveel ze bewegen, wat ze eten, wat hun hartslag en bloeddruk is, hoe laat ze naar bed gaan, hoe vaak ze de hond uitlaten of hoeveel luiers ze verwisselen. Omdat het kan, omdat het leuk is en omdat het inzicht oplevert om op basis hiervan betere beslissingen te kunnen nemen. Een voorbeeld van een selftracking device is de Jawbone Up. Hiermee kun je werken aan een gezondere leefstijl. De armband meet je beweging en slaap op de achtergrond en via de app wordt je op de hoogte gehouden van je voortgang. Daarnaast is het mogelijk om, via de site, een download van je eigen data te krijgen. Op deze data kun je verdere analyses uitvoeren.

Ouders slapen minder

Regelmatig wordt gezegd dat de geboorte van een kind je slaap negatief beïnvloedt. Je zou minder uren slapen en de kwaliteit van de slaap zou afnemen. Maar is dat ook echt zo? In mijn mini onderzoek met een populatie van 1, namelijk mijzelf, ben ik bovenstaande nagegaan.

100 minuten wakker per nacht

Ongeveer 100 dagen geleden ben ik gestart met het tracken van mijn slaap via de Jawbone Up. In deze periode is mijn dochter geboren en dan ben ik benieuwd wat haar geboorte met mijn slaap gedaan heeft.

Mijn mini onderzoek wijst uit dat het aantal keren wakker in de nacht en het aantal minuten wakker per nacht bijna verdubbeld is. Van 1,8 naar 3,8 keer wakker en van 50 naar 100 minuten wakker (inclusief lezen voor het slapen).

Als ik kijk naar de totale slaapduur en slaapkwaliteit dan zijn deze nagenoeg gelijk gebleven of zelfs iets gestegen.

slaaptracking voor geboorte dochterslaaptracking na geboorte dochter

Een verdere analyse van de data laat zien dat ik na de geboorte van mijn dochter eerder naar bed ga en minder lang lees, waardoor de totale slaapduur bijna even lang is als daarvoor. Dit kleine onderzoek is leuk om zelf te doen en de inzichten zijn goed te gebruiken om je eigen gedrag aan te passen.

iPhone als belangrijkste kledingstuk?

Maar wat kan er gebeuren als je dit op grote schaal gaat toepassen? Zoals nu gebeurt binnen de Quantified Self beweging. Wie van jullie trackt lichaamsfuncties aan zichzelf? En wat tracken jullie dan? En wat doen jullie er vervolgens mee?

Geinteresseerd in mHealth, slaap, hardlopen, mode, gezondheid en het verbeteren van de wereld! Op dit moment is Jorn werkzaam als innovatie consultant in de zorg. Contact opnemen kan via Twitter of LinkedIn.