Deze man at drie maanden bij McDonald’s en wat er gebeurde had niemand verwacht

mcdonalds-experiment-afvallen-gezond-experimens

Het is een bekend experiment wat al verschillende malen is uitgevoerd met als bekendste voorbeeld de documentaire Supersize Me van experimens Morgan Spurlock: Wat gebeurd er met je lichaam (en geest) als je een tijd lang McDonald’s voedsel neemt? De uitkomsten brachten nooit grote verrassingen met zich mee. Tot dit experiment van deze biologieleraar uit de Verenigde Staten dan.

John Cisna, een docent uit Ankeny (Iowa, VS), at gedurende drie maanden alleen bij de fastfoodketen. Zijn ervaringen legde hij vast in een minidocumentaire. Het resultaat was opmerkelijk, want ondanks de dagelijkse bezoekjes aan de McDonald’s ging zijn ‘gezondheid’ erop vooruit.

De docent wilde met zijn experiment aantonen dat je kan eten wat je wil zolang je je houdt aan 2000 calorieën per dag en je zo goed mogelijk de dagelijkse voedingsrichtlijnen volgt. Samen met zijn studenten stelde hij een gebalanceerd menu samen. Hij at als ontbijt twee ‘Egg white delights’ met magere melk en als lunch stond er een slaatje op het menu. ‘s Avonds koos hij meestal voor een typische McDonald’s-maaltijd zoals een Big Mac of een cheeseburger. Vaak at hij dan als toetje nog een sundae ijsje. Dit in combinatie met minimaal 45 minuten sporten per dag.

De manager van het plaatselijke filiaal raakte zo geïnteresseerd in de uitkomst dat John zijn maaltijden gratis meekreeg.

Na zo’n 90 dagen werd John aantoonbaar gezonder. Hij viel 17 kilogram af en zijn cholesterol zakte van 249 naar 170. Ook zijn lage dichtheid lipoproteïne (LDL), ook wel ‘slechte cholesterol’ genoemd, zakte van 173 naar 113. Het wil dus niet per definitie zeggen dat het gezond is om elke dag bij McDonald’s te eten. Het experiment laat zien dat als je je inname en verbranding van calorieën in balans hebt, het qua gewicht niet zozeer uitmaakt wát je eet. Een calorie is immers een calorie. Maar daarnaast heb je ook nog zaken als vitaminen en mineralen. Een goede toevoeging met betrekking tot gezondheid kreeg ik van Sten via Facebook:

De professor had overgewicht en doordat hij afviel werden de verhoudingen in zijn lichaam beter en had hij een aanzienlijk verminderd risico op verschillende ziektes. Dat er bij dit dieet mogelijk te weinig vitamines en mineralen aanwezig waren is erg waarschijnlijk. Een deficiëntie in bepaalde vitamines of mineralen ontwikkeld zich langzaam en is niet direct zichtbaar. Dit experiment laat zien dat de grootste gezondheidsdeterminant gewicht is, specifiek de opslag van (te) veel lichaamsvet. Afvallen, mits je een ongezond gewicht hebt zorgt voor meeste gezondheidsvoordelen in een korte tijd met respect naar vitamines en mineralen.

John Cisna is een mooi voorbeeld van de moderne Experimens zoals ik hem graag zie. Het persoonlijke experiment van Cisna heeft bewezen dat ‘het niet McDonald’s is dat ons dik maakt, maar onze keuzes.’

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.