Top 5 dingen waar je op je sterfbed spijt van krijgt

sterfbed-spijt

Gedurende vele jaren werkte Bronnie Ware in de palliatieve zorg, waar ze mensen op hun sterfbed begeleidde. Ze deelde met hen de laatste drie tot twaalf weken van hun leven.  Volgens Bronnie groeien mensen opeens enorm als ze weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Opeens komen ze erachter wat écht belangrijk in het leven is. Ze besloot bij te houden waar de mensen het meest spijt van hebben als ze op hun sterfbed liggen. Ze kwam tot de volgende top 5 met veel clichés, maar ze zijn niet minder waar. Doe er je voordeel mee en bekijk de tips.

1. “Ik zou willen dat ik de moed had gehad om trouw aan mezelf te blijven, in plaats van te proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen.”

Dit was de meest voorkomende vorm van spijt die de mensen ervoeren op hun sterfbed. Hoe dichter je bij het einde komt, hoe meer het besef komt dat je een heleboel dromen niet in vervulling hebt laten gaan. Vaak om de stomste redenen, omdat je één of andere norm wilt voldoen. De mensen die bij Bronnie hun laatste adem uitbliezen hadden vrijwel allemaal nog niet eens de helft van hun dromen waargemaakt. Leef je eigen leven en niet die van anderen.

2. “Ik zou willen dat ik minder tijd stopte in mijn werk en meer in mijn familie.”

Dit kwam voor bij vrijwel elke man die Bronnie had verzorgd. Ze misten de warmte van hun vrouw en kinderen. Jammer genoeg kiezen toch veel mannen ervoor om veel tijd te stoppen in hun baan. Maar je zou jezelf eens af moeten vragen, wat je liever op je grafsteen ziet staan zoals je kinderen je herinneren: Hardwerkende Man; of juist Liefste Vader. Steek meer tijd in degene die je liefhebt voor het te laat is.

3. “Ik zou willen dat ik de moed had om mijn gevoelens meer te uiten.”

Veel mensen houden hun gevoelens voor zichzelf om anderen niet tot last te zijn. Ze kroppen de gevoelens op in plaats van ze te uiten. Met als resultaat dat je een gemiddeld bestaan leidt zonder echt jezelf te zijn. Sommigen worden er zelfs ziek van en raken in een depressie. Het is niet altijd even gemakkelijk om je gevoelens te uiten, maar uiteindelijk zal het goed voelen om bij bepaalde personen eerlijk je verhaal te kunnen vertellen.

4. “Ik zou willen dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden.”

Veel van Bronnies patiënten probeerden op het laatste moment nog om contact te zoeken met oude vrienden. Vaak hadden ze nog iets goed te maken of wilde ze nog zeggen wat ze echt voor elkaar betekend hebben. Maar helaas kwam het vaak voor dat de patiënten al waren overleden voordat de oude bekenden opgespoord waren. Een vriendschap kan snel en gemakkelijk verwateren door bijvoorbeeld een verhuizing of door het gebrek aan tijd. De mensen die op het sterfbed lagen bij Bronnie hadden enorm spijt dat ze juist daar niet meer moeite in hadden gestoken in plaats van werk en geld. Want uiteindelijk, als je einde nadert, is liefde en vriendschap het enige dat nog telt.

5. “Ik zou willen dat ik mezelf wat gelukkiger liet zijn.”

Veel mensen beseften niet dat geluk een keuze is, totdat ze bij Bronnie op het bed kwamen te liggen, wachtend op hun einde. De patiënten leefden hun hele leven in oude patronen en gewoonten, waardoor ze het niet toelieten om gelukkiger te zijn. Simpelweg omdat de oude bekende patronen en gewoonten vertrouwd voelen, terwijl je dat eigenlijk al ontgroeid bent. Maar door angst voor verandering blijven mensen toch in oude patronen leven, met als gevolg dat ze ongelukkig worden.

Gelukkig zijn is wel degelijk een keuze! JOUW leven, JOUW keuze. Laat jezelf gelukkig zijn. Kies geluk.

Wat willen jullie anderen meegeven als levensles voordat het te laat is?

[Via]

@edwinvanders Gefascineerd door verhalen, nieuwe media en de combinatie daarvan. Studeerde als User Experience Designer af met een onderzoek naar Quantified Self en (het meten van) persoonlijk geluk. Momenteel helpt Edwin bij Brainmoves mensen en bedrijven vooruit met nieuwe media.

1 Comment