De ultieme tip over omgaan met tips

advies-tips-lijstjes

Vraag jij je wel eens af waarom er vier, zeven of twaalf tips en trucs voor je zijn opgeschreven? Waarom het vijf, acht of negen leefregels zijn? Precies achttien waardevolle adviezen die onmisbaar zijn voor je werk? Waarom koos de schrijver juist dit getal? De enige verklaarbare hoeveelheid die ik tot nu toe tegenkwam: “de veertien regels van Johan Cruijff”.

Verder lijkt het willekeur – en elke keer valt dat op. Het doet af aan de geloofwaardigheid: lijstjes-inflatie. En dat is zonde, want ook willekeurige aanwijzingen of adviezen van verschillende orde van grootte, onder elkaar gezet en genummerd, kunnen waardevolle boodschappen zijn. Maar dan moet je wel de suggestie van een uitputtende, gemaximeerde hoeveelheid links durven laten liggen. Kan dat? Hoe betrouwbaar of serieus neem je zo’n lijst van een vastliggend aantal? Kan ik nog wel de zinnigheid tot me nemen en de onzinnigheid terzijde schuiven?

Natuurlijk kan dat. En dat is dan ook mijn ene tip – als het gaat om het ontwikkelen van jezelf via de schrijfsels van anderen. Maak je eigen lijstje. Draag een potlood en een boekje met je mee of gebruik de notitie-app op je telefoon. Lees tips die je tegenkomt, gebruik zelfhulp-inzicht-management-leiderschaps-boeken daar waar je ze helpen, maar leef ze niet omdat ze ooit gemaakt zijn. Scheid kaf van koren, maak afval van onzin en sla op wat waardevol lijkt voor de toekomst. Iets waar je van kunt leren, wat je nastreeft, waar je denkt gelukkiger van te worden en wat de wereld kan verbeteren. En bedenk dat de grenzen van de inzichten van anderen niet jouw grenzen bepalen. Je lijstje is zo lang als je wilt.

Houd ‘m wel actueel. Streep weg, na een dag, week of maand, als je weer tot een ander inzicht bent gekomen. Als je dat doet, leef je het gegeven dat je iedere dag verandert, ontwikkelt en nieuwe inzichten verwerft. Dat zo’n lijstje ook weer uit een willekeurig aantal leefregels, leidende gedachten, werkwaarden of principes bestaat heeft juist de allerbeste verklaring – het is je eigen lijstje.

 

Sjors Talsma (1988) is van huis uit politicoloog en werkt als adviseur, trainer en bedrijfsdichter. Hij werkt voor Plateau met publieke organisaties en is gericht op het ontdekken van wat mensen drijft, hun talenten en hoe ze dat gebruiken bij het uitzetten van een eigen koers. Als dichter (www.bedrijfsdichter.nl) leidt Sjors o.a. congressen en bijeenkomsten in of sluit ze af.